Unde e „fratia musulmana”? Statele arabe BOGATE din Golf nu fac NIMIC pentru refugiatii sirieni

externe

Statele arabe bogate din Golful Persic nu au facut nimic pentru a-i ajuta pe refugiatii musulmani din Siria si celelalte tari arabe afectate de razboi, arata un raport al Human Rights Watch.

„Sase tari din Golf – Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Kuweit, Oman si Bahrein – au oferit zero locuri de adapost pentru refugiatii din Siria”, a declarat directorl executiv al Human Rights Watch, Kenneth Roth, citat de Washington Post.

Afirmatia lui Roth vine sa intareasca o concluzie asemanatoare facuta publica recent de Amnesty International.

Este o cifra socanta, avand in vedere resursele incredibile de care dispun aceste state, precizeaza Washington Post. Aceste state au cel mai mare buget din lume alocat apararii, cele mai inalte standarde ale calitatii vietii, iar Emiratele Arabe Unite au lunga traditie in privinta gazduirii refugiatilor din alte tari arabe.

In plus, aceste tari au partea lor de vina in criza imigrantilor. Atat Arabia Saudita, cat si Quatar, EAU si Kuweit s-au implicat in diverse forme in razboiul din Siria, finantand sau alimentand cu arme diversele factiuni care lupta cu regimul lui Bashar al-Assad.

Niciunul dintre aceste state nu a semnat Conventia ONU privind Refugiatii,  intocmita in 1951. In plus, sirienii au nevoie de viza ca sa intre in aceste tari, insa in conditiile de acum este putin probabil ca li se va permite accesul.

Un alt aspect revoltator este ca toate aceste state bogate au contribuit cu o suma de sub un miliard de dolari, de patru ori mai putin decat Statele Unite, pentru ajutorarea refugiatilor. Arabia Saudita, de exemplu, a alocat sume mult mai mari pentru a sustine razboiul din Yemen.

Mai mult, tarile arabe bogate au expertiza si capacitatea de a construi rapid locuinte pentru refugiati, constata Bobby Glish, editorul publicatiei specializata pe lumea araba, Quartz, uriasele companii care au costruit turnurile imense din Dubai, Abu Dhabi si Riyad ar putea fi contractate pentru a crea adaposturi. Arabia Saudita are in plus experienta in a gestiona fluxuri de milioane de oameni, avand in vedere ca anul primeste uriase mase de oameni venite in pelerinaj la Mecca.

Nu exista niciun motiv ca aceste state sa nu se implice, poate doar indiferenta sau lipsa de vointa politica, mai constata publicatia de la Washington.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: