„Fratia Organelor merge struna”. CTP, despre cum CCR a salvat institutul lui Ion Iliescu

politica

Cristian Tudor Popescu a comentat ironic, miercuri, decizia CCR prin care legea de desfiintare a Institutului Revolutiei Romane a fost declarata neconstitutionala.

„Institutul Revolutiei, adica stransura de escroci, impostori si criminali avandu-l in frunte pe Ion Iliescu, judecat pentru omor in masa in decembrie `89, nu poate fi desfiintat pentru ca nu vor fartatii lor din Curtea Constitutionala. Fratia Organelor merge struna”, a scris CTP in Republica.

CCR a decis, miercuri, ca legea de desfiintare a Institutului Revolutiei Romane este neconstitutionala. Legea a fost atacata de PSD la CCR, Ion Iliescu fiind cel care conduce acets institut.

„In sedinta din 24 martie 2021, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor anterior promulgarii, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 33 de senatori apartinand Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat si a constatat ca Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 sunt neconstitutionale, in ansamblul lor”, a anuntat CCR.

Proiectul, initiat de Guvern, a fost adoptat de Senat cu 84 de voturi „pentru” si 54 „impotriva”. Comisia juridica din Senat a dat raport de admitere.

Proiectul pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiintarea IRRD 1989, precum si pentru abrogarea legii de infiintare a institutului a revenit in dezbatere la Senat dupa ce legea pentru respingerea OUG 91/2019 fusese trimisa la promulgare, dar a facut obiectul unei sesizari de neconstitutionalitate formulata de Executiv, cu obiectii respinse de CCR, dar si al unei cereri de reexaminare din partea presedintelui Klaus Iohannis.

In cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, liderul grupului PSD, Lucian Romascanu, admitea ca legea privind infiintarea acestui institut ar trebui corectata, reformata, daca „pare depasita”, insa a mentionat ca nu vede ratiunea desfiintarii lui, fiind singurul dedicat cercetarii a ceea ce s-a intamplat in Decembrie 1989.

Mai mult despre: ,

Comentarii: