Frica mare in Guvern, Viorica Dancila refuza sa dea ordonanta. Tudorel Toader si Liviu Dragnea sunt turbati

analize

Exista tot mai multe indicii ca Viorica Dancila refuza sa adopte ordonanta de urgenta privind anularea condamnarilor primite de coruptii cu gulere albe, in contextul in care UE s-a aratat ingrijorata de un astfel de demers. Atat Tudorel Toader cat si Liviu Dragnea au lasat sa transpara semne in acest sens.

Un prim indiciu puternic in acest sens este o declaratie a lui Tudorel Toader facuta luni seara la Antena 3. Presat de Mihai Gadea sa spuna cand va adopta ordonanta privind anularea condamnarilor pronuntate de completurile de cinci judecatori, Tudorel Toader a avut o reactie ciudata. Desi anuntase in urma cu mai bine de o saptamana ca ordonanta este pregatita, urmand sa fie propusa premierului Dancila, acum ministrul a spus ca urmeaza sa o prezinte „in scurt timp”. Mai mult, el a lasat de inteles ca i s-a cerut „in numele statului si stabilitatii” sa renunte la aceasta ordonanta.

„La Ministerul Justitiei nu se dau ordonante. La MJ se pot elabora proiecte, pot pleca propuse primului-ministru sub forma ordonantei de urgenta sau in procesul legislativ firesc ca proiect de lege.

Unii invoca, pe buna dreptate, un principiu general: stabilitatea raporturilor juridice intr-un stat de drept. Noi am parcurs patru ani de zile cand statul de drept a fost pus sub semnul intrebarii. Cand spune CEDO, cand spune Constitutia ca trebuie respectata stabilitatea raporturilor juridice, ne referim la raporturile juridice alea normale, constitutionale.

Nimeni nu spune: respecta stabilitatea unui raport juridic nelegal solutionat sau de catre un complet nelegal constituit. Exista decizii ale CJUE, care spun ca in numele statului si stabilitatii nu poti incalca drepturile fundamentale. Care este dreptul incalcat prin complete constituite in mod nelegal? Dreptul la un proces echitabil”, a argumentat Tudorel Toader fara a preciza cine i-a cerut sa se gandeasca la „stabilitate” inainte de a propune ordonanta.

Citeste si: Tudorel Toader isi bate joc de deciziile CEDO pentru a-l scapa pe Dragnea: „Se referea la un caz, noi avem sute si sute”

De asemenea, si Liviu Dragnea ar fi extrem de furios ca Dancila nu doreste sa adopte ordonanta. El nu a avut nicio iesire publica de cand a revenit din concediu, preferand sa stea ascuns, semn ca este extrem de suparat. Prin fotografia postata in urma cu cateva zile pe Facebook, in care discuta bugetul Romaniei in absenta premierului, el a dorit astfel sa o sanctioneze si totodata sa o umileasca public pe Dancila pentru refuzul de a se supune ordinelor.

Comisia Europeana si ordonanta Tudorel Toader – Liviu Dragnea

Comisia Europeana a reactionat in forta fata de posibilitatea ca Guvernul Romaniei sa anuleze condamnarile coruptilor prin OUG.

„Comisia urmareste indeaproape discutia din Romania privind o posibila ordonanta de urgenta privind calea extraordinara de atac in cazurile penale, ca urmare a celor doua decizii recente ale Curtii Constitutionala”, a anuntat CE intr-un comunicat de presa.

Comisia mai aminteste ca presedintele Jean Claude Juncker s-a exprimat destul de clar pe tema unei eventuale amnistii, atunci cand a fost la Bucuresti: „Asa cum Comisia a spus in mod repetat, este crucial ca Romania sa revina pe drumul luptei anticoruptie, sa asigure o justitie independenta si sa evite sa faca pasi inapoi”.

Aceasta pozitie oficiala a CE a venit imediat dupa ce vicepresedintele, Jyrki Katainen, a comentat anuntul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, referitor la promovarea ordonantei de urgenta privind contestatia in anulare, spunand ca este o stire incredibila si ca romanii merita stat de drept.

„Stire incredibila! Poporul roman merita stat de drept!”, a scris Jyrki Katainen, distribuind pe Twitter stirea AP referitoare la OUG care va permite revizuirea tuturor sentintelor date de completurile de cinci judecatori de la ICCJ incepand din 2014.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: