Fritz, interviu la televiziunea de stat din Austria: „Guvernul Austriei face o greseala grava. Timisoara e supranumita ‘Mica Viena'”

politica

Primarul municipiului Timisoara, Dominic Fritz, a pledat pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, in cadrul unui interviu difuzat miercuri seara la televiziunea publica austriaca ORF, aratand ca acum chiar este momentul ca europenii sa darame o bariera.

Fritz a subliniat ca Executivul de la Viena ar face „o greseala grava daca ar fi singura tara din UE care ar bloca” aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

„Guvernul Austriei ar face o greseala grava daca ar fi singura tara din UE care ar bloca acest pas extrem de important spre integrarea europeana. (…). Sunt primarul unui oras care va fi anul viitor Capitala Europeana a Culturii. Un oras care a facut parte din Imperiul Austro-Ungar, care e supranumit ‘Mica Viena’, Timisoara. Si sunt eu insumi un primar care (…) m-am nascut si am crescut in Germania. Si cu toate astea, fiindca exista aceasta minunata UE, timisorenii m-au ales, acum doi ani, sa le fiu primar. Apelul meu este: timisorenii, acum doi ani, au daramat o bariera si chiar este momentul ca si europenii sa darame o bariera. Aceasta este bariera Schengen-ului, care pur si simplu nu se mai potriveste Europei de azi”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz, la postul de televiziune austriac, potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Primariei Municipiului Timisoara.

El a adaugat ca motivul principal invocat de Austria pentru neacceptarea Romaniei in Schengen, migratia ilegala, este unul fals.

„Romania nu se afla pe ruta balcanica. Nici nu se afla chiar in Balcani. Daca exista probleme, poate ar trebui discutate si cu Grecia. Grecia face parte din zona Schengen. Bineinteles, trebuie gasite solutii pentru provocarile politicilor de migratie. Insa solutia nu poate fi sa refuzam milioanelor de europeni accesul egal in UE. Pentru ca romanii si bulgarii nu sunt cetateni europeni de clasa a doua. Aceste doua teme nu au de-a face una cu cealalta”, a mai explicat primarul Timisoarei.

Intrebat ce spune dezbaterea pe tema Schengen despre starea Europei, primarul a ales sa sublinieze contextul pozitiv care nu trebuie periclitat.

„Vad cum libertatea de miscare, calatoriile libere si faptul ca nu mai trebuie sa stai ore intregi la granita au ajuns sa fie o normalitate. Si e ceva pe care generatia mea nici n-ar putea sa-si mai imagineze altfel. Tocmai de aceea suntem asa revoltati, ca la 15 ani dupa aderarea Romaniei la UE, inca nu este cazul pentru noi. Mai ales Romania sta foarte clar de partea Europei, de partea Ucrainei impotriva agresiunii ruse. Si nu ne permitem sa punem in pericol aceasta dinamica pozitiva in favoarea Europei pentru niste ieftine jocuri politice pe termen scurt”, a concluzionat Dominic Fritz.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: