„Frumusel si TONT”. Andrei Plesu dezvaluie ce credeau de fapt liberalii despre Tariceanu

politica

Andrei Plesu afirma, intr-un text publicat pe blogul sau din Adevarul, ca liderii liberali nu aveau o parere prea buna despre Calin Popescu Tariceanu, actualul presedinte al Senatului. „In dreptul lui Tariceanu statea sintagma ‘frumusel si tont'”, spune Plesu.

Plesu se arata revoltat ca Tariceanu l-a catalogat drept un „nimeni” pe noul ministru al Afacerilor Interne, Dragos Tudorache.

„Afirmatia e amendabila din mai multe puncte de vedere. Semnalez citeva, in speranta ca dl Tariceanu se va stradui mai mult, in viitor, sa gindeasca (atit cit se poate…) inainte de a-si lasa gura sa vorbeasca singura. Expresia populara la care ma refer sugereaza ca, uneori, indaratul cite unei vorbe proaste, nu e, de fapt, nimeni: gura lucreaza autonom, necontrolat, fara contact cu „centrul de comanda”. Dlui Tariceanu i se intimpla destul de des sa-si lase gura sloboda, sa distribuie cuvinte dincolo de care nu pare sa fie nimeni”, scrie Andrei Plesu.

Plesu ii atrage atentia lui Tariceanu ca a comis o „grosolanie”.

„Comite o grosolanie. Un inalt demnitar ar trebui sa fie mai rezervat cind vorbeste public, in termeni de marunta deriziune, despre un ministru (fie el si proaspat numit). Am spus mereu ca, daca dl Tariceanu are o calitate incontestabila, aceasta e buna crestere. Dar nu e prima data cind educatia lui de-acasa face loc moravurilor comportamentale dimbovitene. E pacat! Cum pacat este si ca formatia sa de baiat gigea nu a inclus si ceva mai multa gramatica romaneasca”, subliniaza ironic Plesu.

Scriitorul dezvaluie, in continuare, ce credeau liberalii, prin anii ’90, despre seful Senatului.

„O data mai mult, se dovedeste un soldat cuminte al aliantelor sale lucrative. Jos cu tehnocratii! Sus cu penalii! Dar fara mari subtilitati, fara talent pentru machiaverlicuri, fara exces de inteligenta. Prin 1990, sau 1991, un (fost) amic liberal mi-a propus sa intru in PNL, cu foarte promitatoare perspective. L-am refuzat. Dupa PCR, imi trecuse cheful sa mai fiu „partinic“. Amicul a fost intelegator. „Banuiesc – mi-a spus el intr-o scrisoare – ca nu te prea atrag nici liderii nostri“.

Dupa care urma un mic portret al fiecaruia. In dreptul lui Tariceanu statea sintagma „frumusel si tont“.

Imi dau seama ca, povestind asta, comit o mica indiscretie si ca risc sa fac aceeasi greseala ca aceea pe care i-o reprosez senatorului: o anumita jubilatie ofensatoare. Pe de alta parte, eu nu am, pentru vorbele mele, raspunderea pe care o are al doilea om al tarii, iar „frumusel si tont“ are si un ceva ingaduitor, aproape tandru, absent, insa, din formularea „e un nimeni!” In rest, continui sa insist pentru efortul de a nu lasa gura sa vorbeasca de una singura, ca si pentru prudenta de a nu face politica fara intuitie politica, fara doctrina, preferind loialitati de circumstanta, loialitatii – nobile – a traditiei liberale”, a scris Plesu in Adevarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: