„Functia vacanta”. Prevederea CCR care o termina pe Olguta Vasilescu, ii permite lui Iohannis sa o refuze inca o data

analize

O decizie a CCR din 2008 ii permite presedintelui Iohannis sa o refuze inca o data pe Lia Olguta Vasilescu, informeaza jurnalista Ioana Ene Dogioiu. Astfel, Vasilescu nu ar prinde nici Ministerul Dezvoltarii, in fruntea caruia se afla in continuare Paul Stanescu. Acesta a refuzat pana acum sa demisioneze.

Decizia nr.98 din februarie 2008 a CCE arata ca „In exercitarea atributiilor prevazute de art.85 alin. (2) din Constitutie, presedintele Romaniei poate refuza, o singura data, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane in functia vacanta de ministru. Primul-ministru este obligat sa propuna o alta persoana”.

„Daca lupta, presedintele ar putea continua pe aceeasi linie: nu se pune problema de propunere, cat timp nu revoc titularul pentru a vacanta postul.  Deci daca nu avem functie vacanta, nu ne aflam la faza de propunere valida. Dna Dancila spune ca nu a trimis o noua cerere de revocare pentru ministrii Stanescu si Sova. Asta cel mai probabil pentru a sublinia ca, din punctul de vedere al PSD, chestiunea revocarii s-ar transa automat si nu poate fi refuzata, deci in discutie ar fi doar numirea, ajunsa la a doua propunere, obligatorie.

Daca isi pastreaza linia refuzului revocarii, zona fara jurisprudenta constitutionala, presedintele poate sa o lungeasca o buna perioada de timp, pentru ca, nu-i asa?, daca nu revoca, nu are cum sa numeasca. Nu e nicio presiune, ministerele au titulari”, explica Dogioiu pe ziare.com.

Jurnalista este convinsa ca aceasta strategie o va determina pe Olguta Vasilescu sa se convinga ca nici Dragnea nu o doreste in aceasta functie.

„Intre timp, nu o vad pe Olguta Vasilescu asezata la geam cu andrele in mana si tricotand un pulover pentru Claudiu Manda, in asteptarea unei decizii. Fiecare zi in care Dragnea nu va actiona va fi pentru Olguta Vasilescu o dovada ca este lucrata pe la spate si un motiv sa procedeze in consecinta.

Si asta intr-un partid care oricum incepe sa crape pe falii. Fiecare numire a provocat tensiuni in alte zone, iar ceea ce a reusit sa-i infurie pe toti a fost numirea lui Codrin Stefanescu in functia de secretar general interimar. Nu exista pesedist care sa digere asa ceva. Dincolo de garda pretoriana din CEx, partidul impartaseste convingerea „pucistilor”.

E posibil ca, pana la urma, dl Stanescu si dl Sova sa demisioneze, deci vacantarea sa se produca, dar atunci se va pune intrebarea daca singurul refuz posibil s-a consumat sau de-abia dupa vacantare incepe numaratoarea si deci dna Vasilescu poate fi respinsa la Dezvoltare.

De suspendarea presedintelui in timpul presedintiei ConsUE nici nu se poate pune problema. Deci ar ramane conflictul la CCR. Suntem aproape in decembrie, dupa 22 decembrie, in Romania nu mai misca decat sarmaua in oala si piftia in farfurie, deci este putin probabil ca CCR sa ajunga la o concluzie inainte de Anul Nou”, mai spune Dogioiu.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: