Funeraliile de stat pe 9 ianuarie pentru fostul presedinte american Jimmy Carter: Un om „plin de compasiune, umil si dedicat pacii in Orientul Mijlociu”

Funeraliile de stat ale fostului presedinte american Jimmy Carter, decedat duminica la varsta de 100 de ani, vor avea loc la Catedrala Nationala din Washington pe 9 ianuarie, potrivit Reuters.
Presedintele Joe Biden a decretat 9 ianuarie zi de doliu national. Biden ii va aduce un omagiu lui Carter la funeraliile de stat care vor avea loc dupa opt zile de ceremonii in statul Georgia si la Washington.
Un cortegiu funerar il va duce pe Carter din orasul sau natal, Plains, la Atlanta, unde va fi depus sambata si duminica la Centrul Prezidential Carter. El va fi apoi transportat cu avionul la Washington pe 6 ianuarie, unde va fi depus la Capitoliu. Dupa slujba de la Catedrala Nationala din Washington, Carter va fi adus inapoi in statul Georgia pentru inmormantare.
Bursa de Valori din New York si Nasdaq au anuntat ca se vor inchide pe data de 9 ianuarie, un gest obisnuit de a onora presedintii decedati. Asociatia Industriei Valorilor Mobiliare si a Pietelor Financiare a recomandat inchiderea piatei de obligatiuni din SUA la ora 14:00 ET pe 9 ianuarie.
Democratul Carter a devenit presedinte in ianuarie 1977, dupa ce l-a invins pe presedintele republican Gerald Ford la alegerile din 1976. Singurul sau mandat a fost marcat de acordurile de la Camp David din 1978 dintre Israel si Egipt, aducand o anumita stabilitate Orientului Mijlociu.
Si-a dedicat lunga cariera post-prezidentiala activitatii umanitare, pentru care a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace. Liderii lumii si fostii presedinti ai SUA au adus un omagiu unui om pe care l-au laudat ca fiind plin de compasiune, umil si dedicat pacii in Orientul Mijlociu.
Jimmy Carter a fost primul presedinte care a diversificat semnificativ sistemul judiciar, in timpul mandatului sau fiind numiti in functii femei si persoane de culoare.
Democratul nu a avut niciodata sansa de a numi un judecator la Curtea Suprema a SUA. Cu toate acestea, el a numit 262 de judecatori cu mandat pe viata in instantele inferioare, un record pentru un singur mandat de presedinte, care a reflectat angajamentul sau de a diversifica sistemul judiciar dominat de barbati albi.
Printre acestea se numara regretata Ruth Bader Ginsburg, pe care Carter a numit-o la Curtea de Apel a SUA pentru Circuitul Districtului Columbia in 1980, si care in 1993 fost numita de fostul presedinte democrat Bill Clinton la Curtea Suprema.
„Dupa Carter, lucrurile nu s-au intors niciodata la vechile moduri. Prima data cand m-am gandit vreodata sa fiu judecator a fost cand Jimmy Carter a anuntat lumii ca vrea sa schimbe aspectul justitiei americane, ceea ce a si facut”, a declarat Ginsburg la un eveniment din 2015.
Ginsburg a fost unul dintre cei doi judecatori numiti la curtea de apel de catre Carter, care au ajuns ulterior la inalta instanta. Celalalt a fost fostul judecator Stephen Breyer.
Inainte de preluarea functiei de catre Carter, doar opt femei si 31 de persoane de culoare au servit vreodata ca judecatori federali, conform grupului juridic progresist American Constitution Society. Carter a depasit aceste cifre in doar patru ani prin numirea a 40 de femei si 57 de persoane de culoare, inclusiv opt femei de culoare.
In timp ce alti presedinti cu doua mandate au depasit recordul total al lui Carter de judecatori numiti, el continua sa ocupe locul 1 pentru numirile facute intr-un singur mandat.
Presedintele democrat Joe Biden ocupa locul al doilea dupa ce a facut cea de-a 235-a numire judiciara confirmata pe 21 decembrie, cu una mai mult decat cele 234 pe care presedintele ales republican Donald Trump le-a facut in primul sau mandat.