Furie in Italia. Revista Charlie Hebdo „si-a batut joc” de cei care au murit in urma cutremurului – FOTO

externe

Revista satirica franceza Charlie Hebdo, vizata de un atac terorist in 2015 pentru umorul ei considerat jignitor, a fost criticata vineri de italieni pentru ca a prezentat intr-o caricatura victime ale cutremurului soldat cu aproape 300 de morti ca pe diferite feluri de paste, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Caricatura este intitulata ‘Cutremur in stil italian’ si in ea apare un barbat in picioare acoperit de sange cu comentariul ‘paste in sos tomat’, alaturi de un barbat zgariat cu comentariul ‘macaroane cu branza’. In desen mai apare si o cladire prabusita cu mai multe etaje din care ies printre daramaturi mai multe perechi de picioare, iar comentariul este ‘Lasagna’.

seism

Amatrice, un oras extrem de afectat de cutremurul de saptamana trecuta, este celebru pentru sosul de paste care ii poarta numele, amatriciana.

Primarul orasului, Sergio Pirozzi, care devenit de notorietate in Italia dupa ce a afirmat ca ‘orasul s-a dus’ a doua zi dupa cutremurul de la 24 august, a fost revoltat de desene.

‘Cum naiba sa desenezi o caricatura despre morti? Sunt convins ca aceasta satira neplacuta si stanjenitoare nu reflecta sentimentul francez’, a declarat primarul, citat de Ansa.

Ambasada franceza de la Roma a publicat pe site-ul sau si pe contul de Twitter un comunicat care mentioneaza ca respectiva caricatura ‘nu reprezinta deloc’ pozitia Frantei si ca este ‘o caricatura a presei si opiniile liber exprimate sunt cele ale jurnalistilor’.

Desi multi italieni au dat dovada de solidaritate cu revista dupa atacul terorist din 2015, caricatura din ultima editie a Charlie Hebdo a fost numita pe retelele de socializare ‘teribila’, ‘de prost gust’ si ‘lipsita de respect’. De asemenea, multi italieni au scris pe retelele sociale ‘Nu mai sunt Charlie Hebdo’.

Prim-ministrul Matteo Renzi nu a comentat, dar alti politicieni italieni nu s-au ferit sa reactioneze. Giorgia Meloni, lidera a Partidului de dreapta Fratii Italiei, a spus: ‘Asta nu este satira, este gunoi’.

Charlie Hebdo a raspuns la controversa creata publicand inca o caricatura pe pagina sa de Facebook care se refera la faptul ca in trecut s-a descoperit ca crima organizata ar controla diverse companii italiene de constructie.

In desen apare o persoana pe jumatate ingropata in daramaturi, iar comentariul este ‘Italieni, nu Charlie Hebdo v-a construit locuintele, ci mafia!’.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: