Furie la Beijing dupa ce Biden a anuntat ca SUA vor apara militar Taiwanul in cazul unui atac al fortelor chineze: „Nimeni sa nu ne subestimeze”

externe

China i-a cerut luni presedintelui american Joe Biden sa nu-i ”subestimeze” ”determinarea ferma” de a-si ”apara suveranitatea”, dupa ce liderul de la Casa Alba a declarat, in cursul vizitei sale in Japonia, ca SUA vor apara militar Taiwanul in cazul unui atac al fortelor chineze, transmite AFP, citata de Agerpres.

”Nimeni nu trebuie sa subestimeze determinarea ferma, taria vointei si capacitatea puternica a poporului chinez de a apara suveranitatea nationala si integritatea teritoriala”, a declarat in fata presei Wang Wenbin, purtator de cuvant al Ministerului de Externe.

”Cerem imediat Statelor Unite (…) sa evite sa trimita semnale gresite fortelor de independenta” din Taiwan, a adaugat el.

In schimb, Ministerul de Externe de la Taipei a transmis ca saluta si multumeste presedintelui Biden si guvernului american pentru reafirmarea sprijinului lor fata de Taiwan. Guvernul de la Taipei va continua sa intareasca apararea si sa aprofundeze cooperarea cu tari ca SUA si Japonia in acest scop, a adaugat ministerul, potrivit agentiei Reuters.

Presedintele american Joe Biden a afirmat luni, la Tokyo, ca ar fi dispus sa foloseasca forta pentru a apara Taiwanul, o declaratie survenita intr-o serie de comentarii critice la adresa Chinei, insa un oficial al Casei Albe a precizat ca remarca nu reprezinta o schimbare in politica Statelor Unite fata de insula autoguvernata, noteaza Reuters.

Afirmatia lui Biden, facuta in prima sa vizita in Japonia de la preluarea mandatului si in prezenta premierului nipon Fumio Kishida, a parut sa fie o distantare de politica actuala a Statelor Unite de asa-numita ambiguitate strategica fata de chestiunea unei eventuale implicari intr-un conflict militar legat de Taiwan.

China considera insula democratic autoguvernata drept teritoriu al sau, parte a unei ”singure Chine”, si spune ca acesta este subiectul cel mai sensibil si mai important in relatiile sale cu SUA.

Intrebat de un reporter daca SUA vor apara Taiwanul daca acesta ar fi atacat, Biden a raspuns: ”Da”.

”Acesta este angajamentul pe care noi l-am luat. Suntem de acord cu o politica a unei singure Chine. Ne-am angajat la ea (…) Insa ideea ca (Taiwanul) poate fi luat prin forta nu este, pur si simplu, nu este potrivita”, a adaugat presedintele american in conferinta de presa, mentionand totusi ca nu se asteapta ca un astfel de eveniment sa se intample sau sa existe o tentativa in acest sens.

In urma comentariului lui Biden, un oficial al Casei Albe a precizat ca nu exista nicio schimbare in politica fata de Taiwan.

Potrivit Reuters, consilierii pentru securitate nationala ai presedintelui s-au foit pe scaune si au inclinat capetele in timp ce il urmareau cu atentie pe Biden raspunzand la intrebarea despre Taiwan. Unii dintre ei au privit in jos cand presedintele a emis ceea ce a parut a fi o un angajament lipsit de ambiguitate fata de apararea Taiwanului.

Biden a facut un comentariu similar despre apararea Taiwanului si in octombrie trecut. Imediat dupa aceea, un purtator de cuvant al Casei Albe a declarat ca presedintele nu anunta nicio modificare in politica Statelor Unite, iar un analist s-a referit la declaratia lui Biden ca la o ”gafa”.

Luni, presedintele american a facut afirmatii dure despre atitudinea tot mai asertiva a Chinei in regiune, spunand de asemenea ca spera ca presedintele rus Vladimir Putin va plati un pret pentru invadarea Ucrainei, partial pentru a arata Chinei cu ce s-ar confrunta daca ar invada Taiwanul.

Reuters mai noteaza ca este probabil ca aceste comentarii sa infurie Beijingul si sa puna in umbra scopul principal al vizitei lui Biden in Japonia, lansarea unui Cadru Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate (IPEF), un plan mai larg care sa asigure un pilon economic implicarii SUA in Asia.

In ce-l priveste, prim-ministrul japonez Kishida a subliniat disponibilitatea tarii sale de a adopta o postura defensiva mai puternica, precizand ca Japonia va examina diferite optiuni de a-si intari capacitatile de aparare, inclusiv cea de retorsiune, semnaland o schimbare potentiala in politica de aparare. Aceasta va include o ”crestere considerabila” a bugetului de aparare, a indicat el.

”O Japonie puternica, o alianta SUA-Japonia puternica este o forta a binelui in regiune”, a spus Biden in conferinta de presa care a urmat discutiilor.

La randul sau, Kishida a afirmat ca a primit sprijinul lui Biden pentru ca Japonia sa devina membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, in contextul apelurilor tot mai numeroase vizand reformarea acestui organ, in care China si Rusia sunt membri permanenti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: