Furie la Moscova. In Ucraina au ajuns rachetele moderne anti-tanc trimise de Marea Britanie: „Sunt arme cu raza scurta de actiune”

externe

Un prim transport de armament anti-tanc din partea Marii Britanii a ajuns miercuri in Ucraina. Propaganda Moscovei a difuzat imediat imagini.

Imagini cu armamentul descarcat pe un aeroport fin Ucraina au fost difuzate imediat de Russia Today, organ de propaganda al regimului de la Moscova.

Ministrul adjunct al apararii din Ucraina, Anatoli Petrenko, a declarat ca noile arme „vor fi folosite exclusiv in scopuri de aparare”, pentru a proteja trupele si civilii impotriva „oricaror actiuni care ar putea duce la o escaladare”. Petrenko a multumit Londrei pentru transport.

Marea Britanie a anuntat saptamana trecuta ca a inceput sa furnizeze Ucrainei arme antitanc pentru a o ajuta sa se apere de o eventuala invazie, in timpul unei confruntari cu Rusia, care a masat trupe in apropierea granitei ucrainene, informeaza Reuters.

„Am luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme de arme defensive antiblindate usoare”, a declarat ministrul britanic al Apararii, Ben Wallace, in fata parlamentului, precizand ca primele sisteme au fost deja livrate luni si ca un numar mic de personal britanic va asigura instruirea pentru o perioada scurta de timp.

El nu a precizat numarul sau tipul de arme care au fost trimise, dar a spus: „Nu sunt arme strategice si nu reprezinta o amenintare pentru Rusia. Ele sunt pentru a fi folosite in autoaparare”.

„Sunt arme cu raza scurta de actiune …., dar cu toate acestea ar face ca oamenii sa se gandeasca la ceea ce fac, iar daca tancurile s-ar rostogoli in Ucraina, ar invada-o, atunci acestea ar face parte din mecanismul de aparare.”

Ministrul ucrainean al apararii a salutat anuntul lui Wallace.

„Ucraina apreciaza foarte mult decizia Marii Britanii de a oferi un nou pachet de securitate cu sisteme de arme usoare, antiblindate si defensive!” a declarat Oleksii Reznikov intr-un tweet.

Marea Britanie a avertizat anterior Rusia de consecinte grave daca va lansa un nou asalt militar asupra Ucrainei, oferind in acelasi timp finantare pentru a spori capacitatile navale ale Ucrainei.

Wallace a declarat ca l-a invitat pe ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu, sa viziteze Londra in urmatoarele saptamani pentru a discuta despre criza, desi nu stie daca rusii vor accepta.

„Diferenta actuala este mare, dar nu de netrecut”, a declarat Wallace, exprimandu-si speranta ca diplomatia va prevala si adaugand: „Este alegerea presedintelui (Vladimir) Putin”.

Tarile occidentale se tem ca Rusia pregateste un pretext pentru un nou asalt asupra Ucrainei, pe care a invadat-o in 2014.

Moscova neaga orice planuri de atac, dar a declarat ca ar putea intreprinde actiuni militare nespecificate daca Occidentul nu accepta o lista de cereri, inclusiv interzicerea Ucrainei de a adera vreodata la NATO. Discutiile de saptamana trecuta s-au incheiat fara niciun progres. Kievul a cerut tarilor occidentale arme pentru a o ajuta sa se protejeze.

Comentarii: