Furie la Moscova, Lavrov nu a primit inca viza SUA pentru a merge la New York la Adunarea Generala a ONU. Washington: „Lavrov este direct responsabil de noua invazie neprovocata si ilegala a Rusiei in Ucraina”

externe

Rusia a cerut SUA 56 de vize pentru a permite ministrului rus de externe Serghei Lavrov si delegatiei sale sa se deplaseze la New York pentru a participa la reuniunea anuala a Adunarii Generale la ONU in aceasta luna, dar pana in prezent nu a primit niciun raspuns, potrivit Reuters.

Intr-o scrisoare adresata secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ambasadorul rus la Natiunile Unite, Vasili Nebenzia, a declarat ca aceasta situatie este „alarmanta”, caci in cursul ultimelor luni Washingtonul a „refuzat constant sa acorde vize de intrare” unui numar de delegati rusi pentru alte evenimente de la ONU.

SUA isi iau in serios obligatiile in calitate de gazda a ONU, a declarat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, adaugand ca dosarele pentru vize sunt confidentiale in virtutea legii americane si ca nu pot fi comentate cazuri individuale.

In virtutea „acordului privind sediul” ONU din 1947, SUA sunt obligate in general sa autorizeze accesul diplomatilor straini la Natiunile Unite. Dar Washingtonul afirma ca poate refuza eliberarea de vize din motive de „securitate, terorism si politica externa”.

„Procesam sute de vize in fiecare an pentru delegatii Federatiei Ruse la evenimentele de la ONU”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, adaugand ca ar trebui ca cererile sa fie depuse cat mai curand posibil pentru a asigura procesarea la timp.

„In special este important de stiut ca din cauza actiunilor nejustificate ale Rusiei impotriva ambasadei noastre la Moscova, inclusiv concedierea fortata a personalului local si a cetatenilor din tari terte, ceea ce ne-a limitat sever personalul si capacitatea de a procesa vize”, a explicat acelasi purtator de cuvant.

Nebenzia afirmase ca cererile respective fusesera depuse la Ambasada SUA din Moscova.

SUA interzic de mai mult timp diplomatilor rusi la ONU si delegatiilor rusesti in vizita sa se deplaseze mai mult de 40 de kilometri de New York fara acordul prealabil al Washingtonului.

In februarie, Washingtonul a impus sanctiuni impotriva lui Lavrov, acuzandu-l ca este „direct responsabil de noua invazie neprovocata si ilegala a Rusiei in Ucraina”. Sanctiunile ingheata toate averile pe care Lavrov ar putea sa le aiba in SUA si interzic in general americanilor sa aiba de a face cu el.

Cele 56 de vize cerute de Moscova cuprind o echipa de diplomati care ar urma sa vina in SUA pentru a pregati sosirea lui Lavrov si a delegatiei sale pentru reuniunea la nivel inalt a Adunarii Generale a ONU la New York, preconizata sa inceapa la 20 septembrie.

Mai mult despre:

Comentarii: