Furie mare la Tel Aviv la adresa Rusiei, Lavrov a facut declaratii „impardonabile si scandaloase”. Ambasadorul Rusiei a fost convocat la Ministerul de Externe israelian

externe

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat in weekend ca dictatorul nazist Adolf Hitler avea „sange evreiesc”, ceea ce a provocat luni un raspuns furibund din partea Israelului, anunta CNN.

„Comentariile ministrului de externe Lavrov sunt atat o declaratie impardonabila si scandaloasa, cat si o teribila eroare istorica. Evreii nu s-au sinucis in Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism impotriva evreilor este acela de a-i acuza pe evreii insisi de antisemitism”, a declarat ministrul israelian de externe Yair Lapid.

Lavrov a facut comentariile duminica la televiziunea italiana, repetand afirmatia Rusiei ca invazia sa in Ucraina are ca scop „denazificarea” tarii.

El a ignorat faptul ca presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este evreu.

„El [Zelenski] aduce un argument: ce fel de nazism pot avea daca sunt evreu. S-ar putea sa ma insel, dar si Hitler avea sange evreiesc. Asta nu inseamna absolut nimic. Inteleptii evrei spun ca cei mai infocati antisemiti sunt de obicei evrei”, a declarat Lavrov.

Ministerul israelian de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul rus in Israel din cauza declaratiilor lui Lavrov.

Dani Dayan, care prezideaza situl de comemorare a Holocaustului Yad Vashem din Israel, a declarat ca este „complet nefondat” sa se spuna ca Hitler era de origine evreiasca.

Si a criticat etichetarea de catre Rusia a ucrainenilor drept nazisti.

„La fel de grav este sa-i numesti nazisti pe ucraineni, in general, si pe presedintele Zelenski, in special. Aceasta, printre altele, este o distorsiune completa a istoriei si un afront grav adus victimelor nazismului”, a declarat Dayan pe Twitter.

Mai mult despre: ,

Comentarii: