Furtuna Daniel a trecut Mediterana in Libia. „Mii de oameni disparuti” dupa prabusirea unui baraj

externe

Cel putin 2.000 de persoane au murit si alte mii au fost date disparute in urma unei inundatii masive care a avut loc in orasul libian Derna in urma unei furtuni puternice, au anuntat autoritatile din estul tarii, potrivit NBC News.

Seful Semilunii Rosii din regiune a declarat luni ca numarul mortilor din Derna a fost de 150 si se astepta sa ajunga la 250. Reuters nu a putut verifica in mod independent niciuna dintre cifre.

Ahmed Mismari, purtatorul de cuvant al Armatei Nationale Libiene (LNA) care controleaza estul Libiei, a declarat intr-o conferinta de presa televizata ca dezastrul a venit dupa ce barajele din aval de Derna s-au prabusit, „maturand cartiere intregi si pe rezidentii lor”.

Mismari a socotit numarul celor disparuti intre 5.000 si 6.000.

Libia este impartita politic intre est si vest, iar serviciile publice s-au prabusit in urma unei revolte din 2011, sustinuta de NATO, care a dus la ani de conflict. Guvernul recunoscut international de la Tripoli nu controleaza zonele de est.

Osama Hamad, premierul administratiei paralele din est, a declarat pentru televiziunea locala ca peste 2.000 de oameni au murit si alte mii sunt disparuti.

Furtuna Daniel, care a trecut Mediterana dinspre Grecia, unde a facut ravagii, a inundat drumuri si a distrus cladiri in Derna si in alte asezari aflate pe coasta, inclusiv in al doilea oras ca marime din Libia, Benghazi.

Fotografiile din Derna, pe care Reuters nu le-a putut verifica imediat, arata un torent larg care trece prin centrul orasului, unde era o cale navigabila mult mai ingusta. Cladiri in ruine erau de fiecare parte.

Filmari de pe retelele de socializare si difuzate de Almostkbal TV din estul Libiei au aratat oameni blocati pe acoperisurile vehiculelor lor cerand ajutor si apele luand masinile cu ele.

Libia a solicitat ajutor international.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: