Furtuna de aplauze pentru Iohannis la „Babes-Bolyai”. Presedintele i-a laudat pe tinerii care s-au opus Regimului PSD: „Veritabila revolutie a participarii civice”

politica

Klaus Iohannis a lansat, luni, noi critici la adresa Guvernului PSD si i-a felicitat pe studenti pentru implicarea civica. Presedintele participala ceremonia de deschidere a anului universitar 2019-2020, la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB).

„Realitatea din ultimii ani ne-a aratat ca nici vorba de viziune din partea guvernantilor ori preocupare pentru excelenta in educatie. Singura constanta a fost perindarea pe functia de ministru a unor persoane fara nicio vocatie si fara nicio preocupare de a intelege, daramite de a rezolva problemele sistemice din invatamant. Cu ministri mediocri nu obtii decat rezultate mediocre.

Educatia din Romania ar trebui sa cultive talente si sa formeze valori. Din pacate, nu aceasta este regula, ci exceptia pe care o intalnim doar in anumite centre de invatamant, ca aici. In plus, la noi, tinerilor nu li se ofera inca suficiente oportunitati pentru a-si construi cariere de succes in tara.

(…) In ultimii ani, tinerii s-au aflat in fruntea unei veritabile revolutii a participarii civice. La ultimele alegeri, ati distrus mitul tanarului apatic si pasiv, care nu iese la vot. Va felicit si va indemn sa ramaneti la fel de implicati, gata oricand sa sanctionati derapajele decidentilor politici”, a declarat Iohannis.

Discursul lui Iohannis s-a incheiat cu o furtuna de aplauze din partea participantilor la eveniment.

Discursul integral al lui Klaus Iohannis la Cluj

Imi face deosebita placere sa deschid anul universitar la „Babes-Bolyai”, de care ma leaga multe amintiri frumoase din perioada in care si eu am fost student aici, la Facultatea de Fizica. Cred ca fiecare absolvent este mandru de a sa alma mater, iar cand aceasta este un punct de referinta pentru mediul universitar romanesc, sentimentele sunt cu atat mai puternice.

Universitatea „Babes-Bolyai” este un simbol si un fervent promotor al rolului educatiei in normalizarea si modernizarea Romaniei, un rol pe care l-am sustinut la randul meu constant pe parcursul intregului mandat.

Modul in care a fost infiintata si activitatea de o suta de ani a universitatii reprezinta expresia a trei valori-cheie indispensabile unei Romanii functionale si de succes.

Prima este prioritizarea educatiei in viata statului. Acest lucru il vedem din rapiditatea cu care a fost creat un sistem educational complet in Transilvania in decursul primului an de dupa Unire.

Decidentii si oamenii de cultura de atunci nu s-au cramponat in birocratie, nu au ezitat, nu au taraganat. S-au asigurat ca un sistem de educatie in limba romana pana la nivelul universitar va fi accesibil imediat locuitorilor din Transilvania.

A doua valoare este toleranta pe care o reprezinta mediul educational multicultural si multilingv de la „Babes-Bolyai”. Aici se poate invata in limba romana, dar si in maghiara si germana, ceea ce reflecta astfel o istorie multiseculara de convietuire pe teritoriul transilvan.

Aceasta practica a tolerantei este cu atat mai importanta cu cat vedem deja o crestere a mobilitatii studentilor, dar si a cadrelor didactice.

Promovarea excelentei in educatie si cercetare este cea de-a treia valoare, reflectata de eforturile Universitatii de a incuraja cercetarea si de a garanta calitatea actului educational. Cooperarea cu parteneri externi, atat in domeniul cercetarii, cat si in dezvoltarea de programe educationale, face din „Babes-Bolyai” una dintre universitatile romanesti bine pregatite pentru un mediu din ce in ce mai competitiv.

Aceste atitudini si abordari ar trebui sa fie asumate la nivelul intregului sistem de educatie din Romania. Spun ca ar trebui pentru ca realitatea din ultimii ani ne-a aratat ca nici vorba de viziune din partea guvernantilor ori preocupare pentru excelenta in educatie.

Singura constanta a fost perindarea pe functia de ministru a unor persoane fara nicio vocatie si fara nicio preocupare de a intelege, daramite de a rezolva problemele sistemice din invatamant. Cu ministri mediocri nu obtii decat rezultate mediocre.

Educatia din Romania ar trebui sa cultive talente si sa formeze valori. Din pacate, nu aceasta este regula, ci exceptia pe care o intalnim doar in anumite centre de invatamant, ca aici. In plus, la noi, tinerilor nu li se ofera inca suficiente oportunitati pentru a-si construi cariere de succes in tara.

Doar prin consolidarea de centre universitare puternice, cu o cultura a calitatii bine conturata si cu o cooperare activa atat cu mediul privat, cat si cu parteneri europeni si internationali, putem sa oferim aceste oportunitati.

Nu este o coincidenta ca in ultimii ani am fost martorii unei transformari a Clujului intr-un magnet pentru tineri talentati si ambitiosi din intreaga Romanie. Mediul universitar si cel economic de aici au facut deja acesti primi pasi cruciali spre normalitate si modernitate.

Va incurajez, de asemenea, sa va uniti fortele. Centrele universitare romanesti au oportunitatea de a utiliza in comun resurse importante, aducand la un loc potentialul tuturor universitatilor si al institutelor de cercetare performante.

Fara o abordare strategica de colaborare, bazata pe excelenta si meritocratie, universitatile romanesti risca sa nu aiba realizari notabile in topurile mondiale.

Diferenta de buget dintre universitatile romanesti si cele din topurile internationale este uriasa, iar o posibila solutie pentru a putea fi competitive este crearea unor universitati puternice prin fuziune sau prin poli universitari, ce au sprijinul mediului privat, dar si al autoritatilor locale.

Dragi studenti,

Indiferent de calea pe care o alegeti, sper ca va veti folosi cunostintele acumulate aici nu doar pentru a va construi o viata mai buna, dar si pentru a ne transforma societatea in mai bine.

In ultimii ani, tinerii s-au aflat in fruntea unei veritabile revolutii a participarii civice. La ultimele alegeri, ati distrus mitul tanarului apatic si pasiv, care nu iese la vot.

Va felicit si va indemn sa ramaneti la fel de implicati, gata oricand sa sanctionati derapajele decidentilor politici.

Prin lansarea de startup-uri, cariere fulminante si dinamizarea societatii civile, tinerii au preluat stafeta reconstructiei de care Romania are atata nevoie.

Dragi profesori si cercetatori,

Voi formati elitele. Voi impingeti frontierele cunoasterii umane. Si tot voi construiti puntile de cooperare internationala pe care se bazeaza, din ce in ce mai mult, cercetarea contemporana.

Din pacate, in loc sa primiti sustinere si fonduri pe masura importantei acestui domeniu, bugetul alocat cercetarii a ajuns la un minim istoric in urma taierilor succesive.

Stimati participanti,

La 100 de ani de functionare a universitatii ca institutie publica a statului roman, bilantul „Babes-Bolyai” este unul pozitiv, care insufla optimism pentru viitor.

Romania are nevoie de leadership in viata economica, sociala si politica. Aici intervine rolul crucial al universitatii, al comunitatii academice si al absolventilor ca motoare ale schimbarii.

Va doresc succes tuturor in anul universitar care urmeaza si sunt convins ca veti consolida in continuare prestigiul binemeritat al Universitatii „Babes Bolyai”!

Si dati-mi voie, la final, sa urez Universitatii „Babes Bolyai”, intregii comunitati universitare clujene traditionalul Vivat, creascat, floreat!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: