externe

Furtuna Hans face ravagii in nordul Europei

O furtuna puternica a facut ravagii in Norvegia, provocand alunecari de teren si blocand un oras intreg, meteorologii avertizand ca sunt cele mai puternice precipitatii din ultimii 25 de ani, potrivit The Guardian.

Furtuna Hans a ucis doua persoane, a smuls acoperisuri si a provocat perturbari pe scara larga in nordul Europei intr-o vara care a inceput cu incendii in mare parte din regiune.

Institutul meteorologic norvegian a emis marti o avertizare cod rosu de precipitatii, cel mai inalt nivel de risc, pentru precipitatii extrem de abundente in unele parti din sudul Norvegiei. „In multe locuri, evenimentul va fi printre cele mai puternice din ultimii 25 de ani”, a avertizat.

Pe coasta de est, la nord de Oslo, in parti din vestul Norvegiei si in partea de sud a Trondelag, au fost prognozate pana la 80-100 mm de ploaie in 24 de ore.

Vanturile puternice si ploile au continuat in intreaga regiune, provocand perturbari in transporturi – anularea feribotului, intarzierea zborurilor -,smulgerea copacilor, inundarea strazilor si, de asemenea, provocand intreruperi de curent electric in Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania si Suedia.

In Oslo, oamenii au fost indemnati sa lucreze de acasa si sa evite calatoriile inutile, iar locuitorii de la malul marii au fost indemnati sa nu iasa in larg cu barcile.

In Valdres, unii locuitori au trebuit sa fie transportati cu elicopterul dupa ce au avut loc mai multe alunecari de teren. In satul Bagn, radiodifuzorul norvegian NRK a raportat ca o casa si un garaj au fost distruse dupa ce o alunecare de teren a lovit un complex de locuinte, iar autoritatile au avertizat ca ar putea exista si alte incidente.

Si in Asak, aproximativ 1.000 de locuitori au fost complet separati de lumea exterioara. Singura ruta ramasa a fost o poteca forestiera de-a lungul careia vor trebui sa fie livrate provizii.

Directia norvegiana pentru resurse de apa si energie a avertizat cu privire la „ploi extrem de abundente” in sudul tarii.

In centrul Suediei, un tren a deraiat partial din cauza unui terasament spalat, ranind trei persoane. O mare parte din statiunea de schi Are a fost inundata dupa ce un rau a iesit din matca.

Institutul meteorologic si hidrologic suedez a emis o avertizare cod rosu de ploi pentru Halland si parti din Smaland pentru marti si miercuri.

Potrivit institutului, Hans a adus si aer cald in nord, ducand la nopti tropicale in mai multe locatii din Norrland. Marti, in Haparanda s-au inregistrat 30,2 C, cea mai ridicata temperatura din august din 1969.

In Danemarca, au fost semnalate valuri de pana la opt metri, iar casele de pe plaja au fost inghitite de apa.

Intre timp, in Estonia, aproape 10.000 de oameni au ramas fara curent electric.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Calculele unui sociolog, PSD si PNL sunt in scadere constanta: „Suma PSD+PNL (+PDL) a fost de 62% in urma cu patru ani si 67% in urma cu opt ani”

Sociologul Barbu Mateescu atrage atentia, dupa ca a vazut scorurile obtinute de PSD si PNL…

10 minute ago

Ciolacu cauta sa se dea bine pe langa Nicusor Dan: „Domnul Ciolacu m-a sunat sa ma felicite”

Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a afirmat, marti, ca prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a sunat…

5 minute ago

Rezultate oficiale. Nicusor Dan are mai mult decat totalul voturilor luate de cei patru de dupa el: Firea, Piedone, Burduja, AUR

Nicusor Dan s-a clasat pe primul loc la alegerile pentru functia de primar general al…

2 ore ago

SUA trimit sase nave militare pe coasta Cubei pentru a monitoriza flota rusa. Moscova a deplasat in zona un submarin nuclear

Marina americana va monitoriza exercitiile flotei rusesti din Cuba, relateaza CBS News. Potrivit jurnalistilor, Washingtonul…

20 de minute ago