Gabriel Oprea a ajuns din nou la Parchet. Un comisar-sef de Politie i-a facut plangere penala

news

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea s-a prezentat joi la Parchetul General, pentru a fi audiat intr-un dosar deschis ca urmare a unei plangeri depuse de Mihai Sova, fost secretar general adjunct in MAI.

La intrarea in sediul Parchetului General, Gabriel Oprea a spus ca a fost chemat martor intr-un dosar, iar avocatul acestuia a precizat ca este o cauza legata de o plangere depusa de Mihai Sova, informeaza Agerpres.

In martie 2018, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca Parchetul General sa redeschida o ancheta care il vizeaza pe Gabriel Oprea, dupa ce judecatorii au admis o plangere formulata pe numele fostului vicepremier pentru abuz in serviciu, instigare la fals intelectual si instigare la abuz in serviciu.

Plangerea a fost depusa in instanta de Mihai Sova, fost secretar general adjunct in MAI, care a reclamat implicarea lui Gabriel Oprea in emiterea unui raport al Departamentului de Informatie si Protectie Interna si a unei decizii a Oficiului Registrului National al Informatiilor – Secrete de Stat, in baza carora Mihai Sova a fost eliberat din functie in ianuarie 2015.

Judecatorii au decis atunci ca procurorii sa redeschida ancheta si sa il audieze pe Gabriel Oprea.

„Admite plangerea formulata de petentul Sova Mihai impotriva ordonantei nr. 539/P/2016 din data de 22 septembrie 2017 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica, mentinuta prin ordonanta nr.178/II/2/2017 din 14 decembrie 2017. Desfiinteaza ordonanta atacata si trimite cauza la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica pentru completarea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, instigare la fals intelectual si instigare la abuz in serviciu, prevazuta de art. 297 alin. 1 Cod penal, art. 47 rap. la art. 321 Cod penal, art. 47 Cod penal raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal. Procurorul trebuie sa efectueze o ancheta efectiva care sa presupuna verificarea aspectelor invederate de catre petentul Sova Mihai in legatura cu presupusa implicare a intimatului Oprea Gabriel in emiterea raportului Departamentului de Informatie si Protectie Interna nr. 0001180041/15.01.2015 si a deciziei nr. S/440/15.01.2015 a Oficiului Registrului National al Informatiilor – Secrete de Stat, acte care au stat la baza redactarii adresei nr. 6504/15.01.2015, fapt ce presupune: audierea intimatului Oprea Gabriel; audierea persoanelor care au emis raportul nr. 0001180041/15.01.2015, respectiv daca acesta a fost intocmit ca urmare a ordinelor intimatului Oprea Gabriel; adresa la DNA pentru comunicarea calitatii petentului Sova Mihai in dosarul nr. 632/P/2015 si stadiul procesual al cauzei”, se arata in decizia instantei.

Pe 16 ianuarie 2015, comisarul-sef de politie Mihai Sova a fost eliberat din functia de secretar general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, la propunerea lui Gabriel Oprea, viceprim-ministru pentru securitate nationala si ministru al MAI la acea vreme.

Decizia a fost luata dupa ce Mihai Sova a fost pus sub urmarire penala de DNA, alaturi de Ingrid Mocanu, consiliera lui Gabriel Oprea, pentru folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, Ingrid Mocanu, in calitate de consilier al ministrului Afacerilor Interne, i-a permis accesul lui Mihai Sova la documente care contineau informatii nedestinate publicitatii si la care acesta nu avea acces, conform atributiilor de serviciu, pe care cei doi ulterior le-au fotocopiat in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.

De asemenea, Ingrid Mocanu i-a facilitat accesul lui Mihai Sova la documente confidentiale emise de catre Directia Nationala Anticoruptie, care priveau doua dosare penale aflate in curs de instrumentare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: