Cum a ajuns bodyguardul lui Miron Cozma sa conduca Romania

opinii

Este unul dintre cei mai importanti oameni politici si de stat ai momentului, insa se straduie sa fie cat mai discret. Cu figura lui incruntata poate decide lesne soarta guvernului, de el depinde acum daca Victor Ponta mai zambeste mult din geamul Palatului Victoria sau daca Iohannis isi pune mai repede propriul om in fruntea Executivului.

De 15 ani este intr-o continua ascensiune, nu il lovesc deloc schimbarile politice, dimpotriva ii sunt extrem de benefice. Este un caz unic in istoria politicii post-decembriste, singurul personaj care a fost recompensat pentru ca a schimbat guvernele precum izmenele, transeele precum obielele.

Azi era in transee cu Adrian Nastase ca secretar de stat, prefect si ministru de Interne, a doua zi, hop, il gasim in liniile inamice la frecat gamela lui Traian Basescu, de i-a crescut gradul si functia pana la ministru al Apararii. Azi isi umfla pieptii bataios in spatele premierului Emil Boc ca vicepremier si dadea de pamant cu Ponta cel “fara de Dumnezeu”, pentru ca a doua zi, tup, cu sprancenele incruntate sa stea drepti langa noul Dumnezeu, ca prim-vicepremier al lui Victor Ponta.

Nu e foarte greu de ghicit, personajul este Gabriel Oprea. Omul de baza al tuturor guvernarilor din ultimii 15 ani, indiferent de alegeri si de cine se perinda la putere, omul fata de care mai toata lumea pastreaza o tacere deloc respectuoasa, ci mai degraba tematoare. Influenta sa este atat de mare incat, inca un exemplu, n-a fost atins aproape deloc de carnagiile mediatice care ii vizau fie pe Traian Basescu sau Emil Boc, fie pe Victor Ponta. A vazut cineva pe la marile emisiuni de dezvaluiri si dezbateri ceva despre vicepremierul lui Emil Boc sau despre prim-vicepremierul lui Victor Ponta? S-a suflat vreo vorba despre Gabriel Oprea in multele campanii mediatice care zdrobeau pe oricine indraznea sa apara langa Traian Basescu si Emil Boc?

De unde provine toata aceasta omerta care il protejeaza pe Gabriel Oprea? Si nu numai pe el, ci si pe partidul ala fantoma al lui. Nicio televiziune n-a suflat vreo vorba cum ca Nicolae Dumitru “Niro”, arestat in dosarul Microsoft, este si secretar general al UNPR, partid din coalitia de guvernare.

Este o mare tacere, dupa cum tot tacerea acopera o mare gaura din CV-ul lui Gabriel Oprea. Poate ca acolo se gaseste explicatia traseului fulminant al generalului de intendenta. Potrivit CV-ului afisat pe site-ul Guvernului, Oprea a fost, intre 1990-1993, “ofiter de justitie militara activ”, dupa care urmeaza brusc un mare gol de vreo opt ani. CV-ul continua cu functiile avute incepand cu anul 2000, fostul simplu ofiter devenind om important in functii precum director adjunct la Colegiul National de Aparare, secretar de stat si mai departe se cunoaste.

Un indiciu despre activitatea misterioasa a lui Gabriel Oprea in cei opt ani se gaseste insa in acest filmulet postat pe Youtube, care ar merita o mult mai mare atentie. Aici il vedem pe actualul prim-vicepremier in anul 1996, mai brunet si mai vanjos, in rol de bodyguard al lui Miron Cozma, foarte atent ca multimea de fani infierbantati sa nu deranjeze scamele de pe hainele “luceafarului huilei”.

Ce putea sa caute un ofiter de justitie militara pe post de “gorila” a unui lider de sindicat? Imaginile arata limpede ca cei doi erau foarte apropiati, pana la urma in ce calitate il proteja Oprea pe Cozma? De simplu prieten?

Trei ani dupa aceasta filmare, Romania era zguduita de un uragan de violenta, declansat de Miron Cozma si minerii lui, ce a fost la un pas de a ne arunca inapoi in no man’s land-ul cenusiu dintre Europa si maica Rusia.

Foarte posibil ca Gabriel Oprea sa fi jucat un rol sau mai degraba sa fi avut o misiune pe langa turbulentul sef de sindicat, altfel este putin probabil ca dupa ce i-a tinut portiera lui Cozma sa ajunga in functii atat de importante din stat. Poate nu intamplator s-a nimerit apoi tocmai in comisia parlamentara de control a SRI, in timp ce la partid a reusit sa se inconjoare de o gramada de fosti ofiteri de Securitate, precum maiorul Michi Spaga.

O fi fost Gabriel Oprea atat de eficient in preajma lui Miron Cozma, incat s-a gasit de cuviinta sa fie plantat si pe la guvern pentru a avea grija de scamele lui Adrian Nastase, apoi ale lui Emil Boc, dupa aia ale lui Victor Ponta. Dupa cum, tot in numele “interesului national”, traseistul cu multe trese va sta pavaza si in beneficiul viitorului premier al lui Iohannis.

De fapt, cine stie, la ce ritm de crestere in functii a avut dupa fiecare schimbare de guvern, Gabriel Oprea s-ar putea sa ajunga sa-si culeaga propriile scame.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: