Gadea si Dancila trebuie sa se prezinte in fata CNCD, dupa ce premierul a umilit la Antena 3 mii de persoane cu probleme. Declaratii dure ale sefului CNCD

news

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis sa se autosesizeze in urma declaratiei premierului despre “autisti”. Viorica Damncila si Mihai Gadea vor trebui sa se prezinte, pe 20 februarie, la audieri la CNCD.

„Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis sa se autosesizeze cu privire la declaratia doamnei Prim-ministru Dancila Viorica Vasilica, din cadrul interviului acordat la televiziunea Antena 3, in seara zilei de 15 februarie 2018, care a avut urmatorul continut: ‘Acesti oameni cred ca sunt autisti si nu vad si nu aud ceea ce este vizibil pentru toti cei de buna credinta’.

Consiliul urmeaza sa organizeze audierea doamnei Prim-ministru in data de 20 februarie. In speta, va fi citat la audieri si moderatorul emisiunii respective, domnul Mihai Gadea. In urma indeplinirii procedurii legale, C.N.C.D. va analiza declaratia in speta si comportamentul moderatorului, din perspectiva savarsirii unei posibile fapte de discriminare, prin incalcarea dreptului la demnitate umana a persoanelor cu autism”, se arata intr-un comunicat al CNCD.

Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat intr-o interventie telefonica la Digi24, ca, intr-o societate democratica functionala, formatorii de opinie, fie ca sunt politicieni sau jurnalisti, ar trebui sa se retraga din viata publica, atunci cand fac declaratii discriminatorii, conform News.ro.

Intrebat de ce crede ca politicienii folosesc termenul „autist” in situatii cu sens negativ, Azstalos a raspuns: „Eu as punea-o ca o lipsa de cultura si o lipsa de rigoare si de responsabilitate in declaratii publice”.

Intrebat daca, in aceste conditii, considera ca premierul Viorica Dancila ar trebui sa se retraga, presedintele CNCD a replicat: „Stiti bine ca nu ma pot antepronunta pe speta (…) Cu celeritate vom efectua procedura legala si vom da o solutie intr-un termen rezonabil”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: