Gadea, slugarnicie ridicola in fata lui Tudose: „Este normal ca preturile sa creasca daca avem crestere economica”

news

Realizatorul emisiunii „Sinteza zilei”, Mihai Gadea, le-a explicat telespectatorilor Antena 3, in majoritate pensionari, ca este normal ca preturile sa creasca” in timp ce ii lua interviu premierului Tudose.

„Este normal ca preturile sa creasca daca avem crestere economica”, a spus Gadea.

Tudose a preferat sa nu comenteze aceste afirmatii ale lui Gadea, insa a dat vina pe BNR pentru cresterea euro in raport cu leu.

„Eu am o parte din explicatii, pe de alta parte, va recomand sa vorbiti cu Banca Nationala, care ar trebui sa fie un pic atenta la aceste lucruri. Banca Nationala poate si trebuie sa intervina pe aceste lucruri, nu a facut-o”, a declarat Mihai Tudose la Antena 3, intrebat cum se explica cresterea cursului euro in conditiile unei perioade de crestere economica traversata de Romania.

Fiind intrebat de ce BNR nu a intervenit in chestiunea cresterii euro, premierul a spus: „Intrebati-o pe domnia sa, pe ea, Banca”.

„In alta ordine de idei, in luna aprilie, Banca Nationala, in intelepciunea ei, a spus bancilor din Romania ca sunt bune, sunt solide si nu mai au nevoie sa tina 10% depozite, poate sa fie la 8%, ceea ce ne-a disponibilizat 500 de milioane de euro, dintre care 280 (de milioane de euro — n.r.) deja au plecat din tara. Ei au avut lei, au schimbat in euro ca sa-i scoata din tara. Tot bancile au creat acest lucru, nu am ceva, neaparat, impotriva bancilor, este un proces normal. (…) Banca Nationala, practic, le-a dat voie sa externalizeze, sa scoata din rezerve 500 de milioane (de euro — n.r.)”, a afirmat Tudose.

Premierul a spus ca nu a avut inca o intrevedere cu reprezentantii BNR pe acest subiect, dar o astfel de intalnire va trebui sa aiba loc.

„Vorbim de separarea puterilor in stat, am tot tras semnale de alarma cu ce se intampla in sistemul bancar. Eu cred ca va trebui sa avem si o discutie foarte serioasa cu Banca Nationala despre ce se intampla si cam care ar trebui sa fie rolul Bancii Nationale. Nu putem interveni ca Guvern peste Banca Nationala. (…) Fiecare este in dreptul lui, va trebui sa avem o discutie foarte serioasa”, a declarat Tudose, intrebat daca a incercat sa aiba o discutie cu BNR.

Intrebat daca este dornic sa aiba aceasta discutie cu BNR, el a spus: „Nu stiu daca neaparat mi-o doresc, dar voi fi nevoit sa o fac; in calitate de prim-ministru nu faci numai ce-ti doresti”.

Prim-ministrul, intrebat daca BNR putea sa faca ceva pentru a interveni in cursul euro, a raspuns: „Banca nu a facut”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: