Gafa a premierului Ciolacu sanctionata de comisarul european pe Transporturi: „Romania nu e o tara in zona euro, nu are cum sa primeasca un portofoliu de influenta in zona financiara”

politica

Marcel Ciolacu, socat, atentat, premier, danez, slovac, Robert Fico

Adina Valean, comisar european pe Transporturi, sustine ca Romania nu poate primi un portofoliu din zona financiara in viitoarea Comisiei Europeana, asa cum a anuntat premierul Marcel Ciolacu, pentru ca nu facem parte din zona euro. ”Tarile euro vor dori sa aiba un cuvant de spus acolo, nu sa puna pe cineva din afara zonei euro”, a explicat Adina Valean, in ultima conferinta de presa din postura de comisar european. 

Adina Valean, comisar european, a fost intrebata de news.ro ce portofoliu ar trebui sa negocieze Romania in viitoarea Comisie Europeana.

”E putin tarziu, trebuie sa va spun. Romania ar fi trebuit sa participe deja la creionarea unei arhitecturi de portofolii a Comisiei Europene. Portofoliile nu vor ramane asa cum sunt acum. In functie de prioritati, se vor desena noi portofolii. Si atunci, in momentul in care participi la discutia despre portofolii, iti poti face o idee despre ce ti s-ar potrivi mai bine si ti-ai dori.

Daca ai competente intr-o anumita directie, soliciti un portofoliu in directia respectiva. Trebuie sa te diferentiezi fata de restul tarilor UE prin ceva ce stii tu mai bine. De exemplu, Romania nu e o tara in zona euro, nu are cum sa primeasca un portofoliu de influenta in zona financiara, pentru ca tarile euro vor dori sa aiba un cuvant de spus acolo, nu sa puna pe cineva din afara zonei euro.

Comertul international este un portofoliu cu mare vizibilitate. Este Romania un campion in comertul international? Poate ca este, nu pot sa spun eu”, a explicat Adina Valean.

Cat despre afirmatia premierului Marcel Ciolacu, potrivit careia va negocia un portofoliu in zona economica, Adina Valean a raspuns: ”Zona economica este putin vag, ramane de definit. Transporturile inseamna si zona economica. Agricultura, la fel”.

Adina Valean a mai fost intrebata daca ar putea ramane comisar si in viitoarea Comisie Europeana. ”In particular nu mi-a facut nimeni o astfel de invitatie, deci in momentul de fata nu ma astept”, a raspuns eurodeputatul PNL.

Aleasa pe lista PSD-PNL pentru Parlamentul European la alegerile din 9 iunie, Adina Valean va prelua mandatul de eurodeputat in 16 iulie, data la care va demisiona din postul de comisar european pe Transporturi. Functia de eurodeputat este incompatibila cu cea de comisar european.

”In mandatul meu, au fost alocate 12 miliarde de euro Transporturilor pentru Romania. E o suma fara precedent. Romania este a sasea tara ca pozitie in UE dupa alocarea de fonduri europene, dupa Polonia, Germania, Italia, Franta si Cehia”, a spus Adina Valean la finalul celor cinci ani in postura de comisar european pe Transporturi.

Guvernul Ciolacu poate propune un comisar european interimar din partea Romaniei, care sa preia portofoliul Transporturilor pana in luna decembrie, cand se va forma noua Comisie Europeana. Pana sa preia functia, noua propunere ar trebui sa treaca prin audierile din Parlamentul European. De asemenea, Guvernul poate sa nu mai propuna pe nimeni ca interimar pentru urmatoarele cinci luni, iar Romania sa preia direct noul portofoliu – obtinut pe baza negocierilor politice de la Bruxelles.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: