„Gandirea corecta” in Rusia. Patriotismul devine materie obligatorie in scoli, elevii sunt pusi sa scrie scrisori: „Salutari, soldat! Suntem mandri de tine si de victoriile tale!”

analize

„Gandirea corecta” cu privire la razboiul impotriva Ucrainei ar trebui sa fie insuflata elevilor rusi. Daca nu se conformeaza atat copii cat si parintii risca o vizita a biroului de asistenta sociala pentru tineret sau chiar mai rau, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

De la inceputul razboiului lor de agresiune impotriva Ucrainei, denumit oficial „operatiune speciala”, impotriva Ucrainei, conducatorii Rusiei si-au propus sa transforme societatea intr-un mod durabil. In timp ce emigratia in masa si valurile de represiune impotriva opozantilor razboiului ramasi in tara au subtiat sau redus la tacere clasa culturala cu vederi europene, scolile au fost obligate sa educe urmatoarea generatie sa fie neconditionat loiala statului.

Desi constitutia Rusiei prevede ca nu ar trebui sa existe o ideologie de stat, seful administratiei prezidentiale pentru proiecte sociopolitice, Serghei Novikov, a descris absenta anterioara a unei astfel de ideologii ca fiind o problema in cadrul unei intalniri online cu profesorii din vara anului trecut. Ca urmare, o intreaga generatie a fost modelata de valori din alte parti ale lumii, cum ar fi „Occidentul colectiv”, a spus Novikov.

Pentru a le inculca elevilor o „gandire corecta” in ceea ce priveste razboiul din Ucraina, in toamna anului trecut a fost introdusa noua disciplina scolara „Conversatii despre lucruri importante”. Lectiile incep acum cu o ora mai devreme, in fiecare luni, iar lectiile suplimentare vor fi organizate de profesorul de la clasa. Pentru aceasta, scolile au primit texte standard, cum ar fi o prelegere a profesorului pusa la dispozitia FAZ despre Ucraina, care reproduce propaganda de stat. Potrivit acesteia, partile estice ale tarii au apartinut intotdeauna Rusiei dar, in urma unei lovituri de stat din 2014, la Kiev a preluat puterea un regim fascist controlat de America, care uraste Rusia si care ar fi atacat-o mai devreme sau mai tarziu. In plus, drapelul rusesc este arborat lunea si imnul national este cantat in colectiv.

In principiu, participarea la „Discutii despre lucruri importante” este voluntara, dar daca elevii nu se prezinta, parintii lor pot fi convocati de catre conducerea scolii sau de catre biroul de asistenta sociala pentru tineret. La Moscova, acest lucru i s-a intamplat parintelui singur Yelena Scholiker, medic specialist, a carei fiica de zece ani, Varvara, a lipsit de la orele de patriotism si de matematica din cauza unei boli. Scholiker a fost convocata de conducerea scolii. In timpul conversatiei, doi directori adjuncti, directorul de studii si trei asistenti sociali i-au reprosat ca a impiedicat-o pe Varvara sa participe la „discutii despre lucruri importante”. Mama a argumentat ca, daca le lipsea ceva, ea isi invata copiii acasa, astfel incat acestia au avut intotdeauna note bune. A spus ca poate reface cu fetele ei lectia de patriotism online, pentru ca este inregistrata. Cu toate acestea, administratia scolii nu a acceptat acest argument, deoarece copiii ar trebui sa experimenteze in comun inaltarea drapelului si intonarea imnului national. De asemenea, conducerea s-a simtit ofensata de un avatar de pe messengerul copilului, care arata simpatie pentru Ucraina, precum si de chat-urile sterse de mult timp pe care parintii unui alt elev le-au fotografiat si astfel au au ajuns la conducere.

Putin mai tarziu, o politista, un gardian in uniforma si un agent al serviciilor secrete au venit la scoala, au scos-o din clasa pe cea de-a doua fiica a lui Scholiker, Sonja, in varsta de noua ani, si au sunat-o pe mama ei pentru a o chema. Apoi le-au tarat pe Scholiker si pe Varvara la o sectie de politie, unde ofiterii de politie si psihologii de la centrul de stat pentru familie „Harmonie” au interogat-o pe fetita de zece ani cu privire la opiniile sale politice.

In timpul perchezitiei domiciliare care a urmat, au gasit un desen al copilului cu inscriptia „Pace” (Mir) si o felicitare presupus pro-ucraineana. O comisie scolara a ajuns la concluzia ca Varvara dezvoltase o viziune gresita asupra lumii, deoarece a lipsit de la lectiile de patriotism si ca mama ei si-a neglijat indatoririle de parinte. Scholiker si fiicele sale au fost plasate sub supravegherea biroului de asistenta sociala pentru tineret si obligate sa se trateze la centrul pentru familii „Harmonie”. Mama spune ca fiicele sale, care au fost intotdeauna fericite si sanatoase, sufera acum de insomnie si cosmaruri.

Elevii scriu scrisori soldatilor de pe frontul din Ucraina

O serie de scoli incurajeaza copiii sa le scrie soldatilor de pe frontul din Ucraina pentru a le oferi sprijin moral. Ziarele si televiziunea de stat relateaza in mod regulat despre astfel de actiuni. Komsomolskaia Pravda a publicat o scrisoare scrisa in intregime in termeni propagandistici de catre un elev de clasa a saptea de la o scoala de cadeti din Habarovsk, in Orientul Indepartat: „Salutari, soldat! Tu aperi Ucraina de nazisti si ajuti populatia civila. Suntem mandri de tine si de victoriile tale!”.

Canalul de televiziune Pervai citeaza un elev care scrie ca el si colegii sai de clasa i-au sustinut din toata inima pe soldatii care au trecut prin iadul razboiului si au protejat astfel viata pasnica a multor oameni. Multe scrisori sunt impodobite cu tancuri colorate, inimi si caractere Z. La randul ei, Rossiskaia Gazeta a tiparit si scrisoarea ingrijorata a micutei Varia Kuliova de la o scoala dintr-un sat din regiunea Ivanovo: „Mi-e teama pentru tine. Va rog sa opriti razboiul! Aveti grija, veniti acasa curand!”

Intre timp, exista rapoarte din scolile si colegiile tehnice din diferite regiuni potrivit carora conducerea scolii ii obliga pe parinti si pe profesori sa faca donatii pentru armata. In caz contrar, conducerea ameninta ca le va retine pur si simplu o anumita suma din salariul lunar, aproximativ echivalentul unei zile de munca. In multe universitati de stiinte aplicate, studentii trebuie sa coasa haine pentru soldati. In Siktivkar, in Komi, in nordul Rusiei, Natalia Rogova, in varsta de 24 de ani, o ucenica croitoreasa, a refuzat sa coasa haine in care, potrivit ei, cineva ar putea ucide alte persoane sau ar muri. Rogova relateaza ca nici colegilor ei, dintre care majoritatea sunt minori, nu le place sa coasa uniforme. Dar numai foarte putini au rezistat – si pentru ca nu au vrut sa le faca rau parintilor lor, multi dintre ei lucrand in structurile de securitate sau in serviciul public.

In special in metropole, unele licee de calitate incearca sa pastreze capacitatea de gandire critica a elevilor lor, in conformitate cu standardul educational. Acest lucru a fost relatat prin telefon de la Moscova de profesoara de sociologie Yelena P., care isi descrie institutia ca pe un fel de „zona protejata” progresista si cere sa nu i se dea numele. Multi dintre colegii ei, in special profesori de istorie, lucreaza impreuna cu societatea istorica Memorial, care este interzisa de autoritati, spune Jelena P. Ea insasi si clasa ei au vazut expozitiile Memorialului despre femeile din Gulag si despre scrisorile pe care tatii le-au scris copiilor lor in timp ce erau in inchisoare.

Scoala ei era mandra de faptul ca existau multi barbati in profesia didactica dominata de femei, spune Jelena P. Dar, ca urmare a razboiului, un numar mare dintre ei au parasit tara. Elevii liceului ei au urmarit cu mare ingrijorare schimbarile din tara, a spus profesoara. De exemplu, atunci cand parcurg Constitutia rusa, care defineste tara ca fiind un stat democratic care protejeaza drepturile omului si in care fiecare detinut are dreptul la un avocat, observa ei, asta este pe hartie – realitatea cu care se confrunta toata lumea este alta. Potrivit profesorului, noile interdictii sunt similare conditiilor sovietice, cu exceptia faptului ca in Uniunea Sovietica existau reguli clare de cenzura, in timp ce acum exista legi de cauciuc, aplicate selectiv, care au dus la autocenzura. Jelena P. este, de asemenea, extrem de ingrijorata de campania de stat impotriva „orientarii sexuale netraditionale”, care ii expune pe tineri la un stres suplimentar in procesul lor de autodescoperire.

Profesoara clasei a saptea de la un liceu din Moscova, Irina N., asigura, de asemenea, ca directorul scolii sale a reusit pana acum sa protejeze invatamantul de amestecul oficialilor. Irina N., care a ajuns ea insasi la varsta pensionarii, este ingrozita de faptul ca atrocitati precum cele comise de germani in Ucraina in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial sunt acum comise acolo de rusi. Ea insasi este prea batrana pentru a se teme, spune Irina N. Dar mai multi colegi mai tineri si unii dintre cei mai buni studenti au plecat din tara impreuna cu parintii lor. Fiul adult al Irinei N. a fugit in Armenia, iar fiica ei, care a fost amendata pentru ca a postat un afis anti-razboi si era urmarita de politie, a plecat in Israel.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: