Gata cu dictatura CCR. Premierul declara razboi CCR: „Nu le-a placut angajarea raspunderii, dam ordonanta de urgenta!”

politica

Premierul Ludovic Orban a anuntat, miercuri seara, dupa ce CCR a decis ca este neconstitutionala asumarea raspunderii in privinta transportului de persoane ca guvernul va emite ordonanta de urgenta cu aceleasi prevederi.

„Nu stau sa vad scrupulele constitutioanle cand sunt probleme de rezolvat. A fost declarat neconstitutionala, astept motivarea si o sa emitem ordonanta de urgenta ca sa rezolvam problemele generate de OUG 51. Nu s-au uitat sa vada, oare OUG 51 era constitutionala? Nu a existat control de constitutionalitate, noi am venit sa indreptam niste efecte negative clare, precize, prinbtr-o angajare de raspundere.

Nu cred ca este neconstitutional ca un guvern sa rezolve problemele. Nu le-a placut angajarea raspunderii, dam ordonanta de urgenta! Sa vedem ce spun de OUG, ca pe UOG 51 nu au spus nimic”, a declarat Orban la Realitatea Plus.

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, in Parlament, ca nu este de acord cu decizia Curtii Constitutionale, care a admis sesizarea PSD asupra proiectului in domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea.

„Nu sunt de acord cu decizia Curtii. Asta nu inseamna ca nu o sa cautam solutii pentru a rezolva problemele, chiar in conditiile in care Curtea Constitutionala, dupa parerea mea, trebuia sa tina cont de diferenta intre ordonanta de urgenta, pe care nimeni nu a vazut ca este neconstitutionala si nimeni nu a vazut ca genereaza efecte extrem de negative pentru copiii, rudele si parintii nostri printr-un transport public total neadecvat si prin care nu se poate conferi siguranta si confort. Noi am gasit o solutie pentru a rezolva aceste probleme. Vad ca in privinta analizei CCR practic valideaza ordonanta de urgenta care a fost clar neconstitutionala si care provoaca efecte extrem de negative in viata societatii”, a precizat Orban, la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca, prin aceasta decizie, Curtea Constitutionala „nu vrea si nu este de acord” cu ceea ce a dorit Guvernul si anume in special copiii din familiile sarace sa mearga la scoala cu transportul public subventionat.

„Prin decizia Curtii se adopta pozitia PSD, adica copiii care trebuie sa foloseasca transportul public nu mai ajung la scoala. De asemenea, prelungirea licentelor pentru firme care pun in pericol siguranta cetatenilor pana la calendele grecesti. Asta inseamna ordonanta 51”, a afirmat Orban.

Prim-ministrul a mai precizat ca obiectivul Guvernului a fost acela de a solutiona situatii concrete „care afecteaza negativ viata cetatenilor”, mentionand ca CCR putea sa tina cont de varianta aleasa de Guvern.

„Obiectivul nostru a fost acela de a solutiona situatii concrete care exista si care afecteaza negativ viata de zi cu zi a cetatenilor, a elevilor care fac naveta cand se duc la scoala si care, practic, in urma ordonantei 51 nu au mai putut beneficia de subventia la care aveau dreptul si de asemenea de a rezolva siguranta si calitatea transportului public prin declansarea licitatiilor, astfel incat sa nu mai mentinem companiile care tin harburi in circulatie si care pun in pericol viata si sanatatea cetatenilor romani. Curtea putea sa tina cont de varianta aleasa de Guvern. Ce ar fi vrut, Ordonanta 51 era constitutionala? Reglementarea s-a facut prin ordonanta de urgenta. Nu avea niciun fel de motivatie pentru urgenta. In schimb, legea de angajare a raspunderii prin care ne-am prezentat in fata Parlamentului, am dat dreptul parlamentarilor sa dea amendamente, ne-am supus riscului motiunii de cenzura, nu e constitutionala?”, a mai aratat Ludovic Orban.

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea.

Mai mult despre: ,


Comentarii: