Gata cu mafia de stat! Maia Sandu ii da afara pe sefii parchetelor: „Activitatea lor este anemica si exista suspiciuni ca unii procurori ar fi implicati in protejarea unor criminali”

politica

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a sustinut marti un discurs dur la adresa conducatorilor parchetelor din tara dupa sedinta Consiliului Suprem de Securitate. „Activitatea Procuraturii este anemica si exista suspiciuni ca unii procurori ar fi implicati in protejarea unor criminali”, a subliniat Maia Sandu, suferand ca acestia vor fi schimbati in curand.

„Procuratura este in vacanta, si la propriu si la figurat. Am invitat reprezentanti de la Procuratura Generala, Procuratura Anticoruptie, Procuratura pentru Combaterea Criminalitatii Organizate si Cauze Speciale (PCCOCS), dar a venit doar un reprezentant de la Procuratura Generala (…) O alta grupare criminala ar putea pleca din tara. Am incercat sa aflam de la Procuratura ce fac pentru ca persoanele implicate in coruptii mari sa nu plece din tara. Membrii Procuraturii spun ca procedurile sunt de vina. In cazul retinerilor unor profesori, procedurile nu sunt impediment, dar in cazul unor hoti – procedurile sunt de vina. E ingrijorator”, a declarat Maia Sandu.

Ea i-a mai enumerat pe cei care au reusit sa fuga din tara: Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Sor, Constantin Botnari, Vladimir Andronachi, Gheorghe Cavcaliuc si Veaceslav Platon. Ea a adaugat ca exista „o lista lunga de oameni” care ar putea parasi nestingheriti tara.

Maia Sandu a criticat si faptul ca procurorii PCCOCS s-au opus confiscarii calculatoarelor utilizate de „ferma de trolli” a lui Platon in cadrul perchezitiilor ce au avut loc la inceputul lunii iulie. Potrivit sefului statului, procurorii au declarat ca bunurile respective „nu au treaba cu obiectul investigatiei” – mai exact, cazul de filaj al magistratei Curtii de Apel Chisinau, Angela Bostan.

„Am aflat ca a fost decizia PCCOCS sa nu confiste calculatoarele care au fost gasite la momentul cand se investiga gruparea care incerca sa fileze un judecator. Decizia procurorilor a fost sa sechestreze doar doua telefoane, in acelasi timp, a decis ca calculatoarele care au fost depistate la locul crimei nu trebuie sechestrate, zicand ca ele nu au treaba cu obiectul investigatiei, inainte ca sa se documenteze ce este in aceste calculatoare si sa poata intr-adevar sa faca aceasta concluzie: are sau nu are de afacere aceste calculatoare cu obiectul investigatiei. Este un element pe care cred ca trebuie sa-l cunoastem atunci cand vorbim despre ce se intampla in Procuratura”, a declarat Sandu dupa sedinta CSS.

„Activitatea Procuraturii este anemica si exista suspiciuni ca unii procurori ar fi implicati in protejarea unor criminali”, a mai declarat Maia Sandu.

Imediat dupa discursul ei, un proiect de lege care permite inlocuirea din functie a procurorului general, Alexandr Stoianoglo, a fost inregistrat in Parlament. Autorul proiectului este Sergiu Litvinenco, ministru al Justitiei.

„Am inregistrat un proiect care vine sa modifice Legea cu privire la Procuratura, in sensul includerii unor mecanisme de evaluare a activitatii procurorului general si de instituire a raspunderii disciplinare a acestuia. Ambele mecanisme prevad posibilitatea eliberarii din functie a procurorului general in cazuri intemeiate la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

(…) Modificarile propuse nu vor afecta independenta si autonomia procuraturii. Aceste modificari contin suficiente garantii pentru evaluarile profesionale. Alte modificari se refera la componenta CSP. Prevederile actuale nu-l responsabilizeaza pe procuror. Proiectul pe care l-am inregistrat vine sa restabileasca un oarecare echilibru intre drepturile si obligatiile procurorului general”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Conform articolului 125 din Constitutia R. Moldova, procurorul general este numit in functie de catre presedintele R. Moldova, la propunerea CSP, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reinnoit.

Alexandr Stoianoglo a fost numit in functia de procuror general al R. Moldova in luna noiembrie a anului 2019.

Pe 23 aprilie 2021, lui Alexandr Stoianoglo, i-a fost retrasa paza si protectia de stat. In 2020, procurorul general declara ca atat el cat si familia sa sunt paziti 24 de ore din 24 de ofiteri ai Serviciului de Paza si Protectie de Stat (SPPS).

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: