Gata, s-a terminat, Gruparea Dragnea a fost invinsa. Mesajul de la Bruxelles pe care Regimul Dragnea nu va indrazni sa il ignore

politica

Consiliul Uniunii Europene saluta concluziile raportului MCV elaborat de Comisia Europeana si indeamna Romania sa elimine sursele de preocupare si sa adopte recomandarile formulate, inclusiv cele ale Comisiei Venetia si ale Grupului Statelor impotriva Coruptiei (GRECO). Este foarte putin probabil ca Guvernul de la Bucuresti va indrazni sa ignore aceasta solicitare chiar in momentul in care va prelua presedintia Consiliului UE. Aceasta inseamna nu numai ca nu vor exista amnistie si gratiere, dar nici OUG pe codurile penale nu va fi data.

„Consiliul UE saluta rapoartele elaborate de Comisia Europeana privind progresele inregistrate de Bulgaria si Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Consiliul UE lauda activitatea Comisiei Europene, inclusiv metodologia folosita, si impartaseste obiectivul si analiza echilibrata asupra progreselor inregistrate. Consiliul UE reitereaza atasamentul fata de valorile si principiile UE, inclusiv pentru normele statului de drept si independenta justitiei.

In acest context, Consiliul UE reitereaza apelul ca progresele inregistrate in cadrul MCV sa fie ireversibile, astfel incat Bulgaria si Romania sa indeplineasca in mod satisfacator sarcinile etapizate si obiectivele finale. Acest lucru ar asigura functionarea adecvata a politicilor UE si a institutiilor astfel incat toti cetatenii sa beneficieze in totalitate de oportunitatile oferite de apartenenta la UIniunea Europeana. In acest scop, progresele convingatoare, implementarea efectiva, precum si sustinerea larga si fara echivoc a reformelor continua sa aiba o importanta foarte mare”, transmite Secretariatul general al Consiliului UE intr-un document oficial, citat de Mediafax.

„Reamintind semnificativele performante pozitive obtinute de Romania in cadrul MCV anii trecuti, Consiliul UE evidentiaza importanta absoluta de a garanta si a consolida progresele obtinute. Consiliul UE observa ca raportul MCV evidentiaza o serie de preocupari grave si pasi negativi care au generat dubii asupra ireversibilitatii si sustenabilitatii reformelor. In scopul deschiderii drumului spre incheierea cu succes in viitorul apropiat a Mecanismului de Cooperare si Verificare in cazul Romaniei, pasii negativi si preocuparile din raport trebuie abordate in mod deplin si decisiv, inclusiv prin aderarea la recomandarile Comisiei de la Venetia si GRECO, precum si prin indeplinirea recomandarilor formulate de CE”, subliniaza institutia europeana.

„Romania trebuie sa relanseze reformele pozitive si sa adopte actiuni concrete, mai ales in privinta recomandarilor-cheie formulate de CE in domeniul independentei justitiei si reformolor din justitie”; Bucurestiul „trebuie sa combata coruptia la toate nivelurile si sa abordeze si restul problemelor de integritate evidentiate in raport. In acest context, Consiliul UE reitereaza importanta unui angajament politic fara echivoc, larg, sustinut in sensul indeplinirii obiectivelor stabilite in Mecanismul de Cooperare si Verificare, inclusiv printr-un consens politic pentru respectarea independentei justitiei in conformitate cu recomandarile principale stabilite de Comisia Europeana. In acest context, Consiliul UE evidentiaza si importanta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA)”, precizeaza institutia.

Raport MCV: Romania a inregistrat regrese in justitie

Adoptarea legilor justitiei si presiunile asupra independentei sistemului judiciar, in special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor inregistrate de Romania, a anuntat Comisia Europeana in raportul MCV, recomandand suspendarea procedurilor in cazul procurorilor de rang inalt.

In ultimele 12 luni, Romania a luat anumite masuri pentru implementarea recomandarilor formulate de Comisia Europeana in ianuarie 2017. „Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent conditionat de evitarea masurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor inregistrate in ultimii zece ani. Intrarea in vigoare a legilor justitiei, presiunile asupra independentei justitiei in general, in special asupra Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), si alte masuri care submineaza combaterea coruptiei au generat regrese ori semne de intrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se arata in raportul elaborat de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). „Drept rezultat, cele 12 recomandari formulate in raportul din 2017 nu mai sunt suficiente pentru oprirea monitorizarii in cadrul MCV, asa cum fixase obiectivul presedintele CE, Jean-Claude Juncker. Este necesar ca principalele institutii din Romania sa demonstreze un angajament clar in favoarea independentei justitiei si combaterii coruptiei, acestea fiind elemente-cheie indispensabile; de asemenea, este necesara restabilirea garantiilor si sistemului de control si echilibru la nivel national, pentru a actiona cand exista riscul regreselor”, precizeaza Comisia Europeana.

Pentru remedierea situatiei, Executivul UE recomanda Romaniei „sa suspende imediat aplicarea legilor justitiei si a ordonantelor de urgenta” aferente. De asemenea, Bucurestiul este indemnat sa tina cont in totalitate de recomandarile formulate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), precum si de cele ale Comisiei Venetia si ale Grupului Statelor impotriva Coruptiei (GRECO). Comisia Europeana recomanda Romaniei „sa suspende imediat toate procedurile in derulare de numire ori revocare a procurorilor de rang inalt”.

„In privinta Romaniei, desi au fost luate unele masuri pentru aplicarea recomandarilor finale ale raportului din ianuarie 2017, evolutiile din ultimele 12 luni au generat dubii si regrese comparativ cu progresele din ultimii zece ani. Ma refer la cazul legilor justitiei, la presiunile asupra sistemului judiciar (…)”, a declarat Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, subliniind ca Bucurestiul a primit opt recomandari de care ar trebui sa tina cont imediat. „Aceste masuri sunt esentiale pentru relansarea reformelor si pentru reluarea parcursului in sensul incheierii monitorizarii MCV”, a subliniat Timmermans, indemnand Bucurestiul sa suspende imediat aplicarea legilor justitiei, a ordonantelor guvernamentale de urgenta si a modificarilor la codurile penale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: