Gaura uriasa lasata in urma de PSD. USR solicita „anularea” tuturor deciziilor Guvernului Dancila din ultimele luni care au implicatii financiare

politica

Deputatul USR Claudiu Nasui anunta ca toate deciziile Guvernului PSD cu implicatii financiare din ultimele luni „trebuie sa fie anulate”, sustinand ca „situatia e chiar mai sumbra decat anticipeaza bancile in momentul de fata”.

„Este clar ca trebuie sa stabilizam cheltuielile statului. Nu mai putem continua asa. Tot ce a dat guvernul Dancila in ultimele luni de mandat prin HG si OM trebuie anulat”, anunta Nasui pe Facebook, intr-un text intitulat „Cat de mare e gaura lasata de PSD?”.

Postarea integrala:

Cat de mare e gaura lasata de PSD?

Am citit articolul lui Moise Guran care isi pune aceasta intrebare (https://bit.ly/31f5vyu) si m-a inspirat sa fac niste calcule. Atentie, vine o postare mai tehnica.

Situatia e chiar mai sumbra decat anticipeaza bancile in momentul de fata. Mai toate bancile dau estimari ale deficitului intre 3 si 4%. Bun, ele se bazeaza de multe ori pe modele multi-variate care folosesc trecutul ca input de baza. Dar ele nu tin cont de doua lucruri fundamentale. In ultimii ani, de cand a venit PSD-ALDE la guvernare, s-au falsificat cifre la greu. Am atras atentia asupra acestui lucru de mai multe ori. Adica de fiecare data cand i-am prins si am putut dovedi cu date. Ultima data chiar la inceputul anului (shorturl.at/dsMS4). Cateva luni mai tarziu si economistii Uniunii Europene au confirmat ce ziceam (shorturl.at/kuUX1). De fapt au vazut si ei exact acelasi lucru pe care l-am vazut si eu. PSD-ALDE au falsificat cifrele.

Modelele clasice de estimare vor incepe sa dea gres. De ce? Din doua motive. In primul rand, pentru ca zilele guvernului sunt pe sfarsite si viitorul guvern posibil nu are interes sa faca manareli contabile pe final de an. In al doilea rand, cheltuielile din luna septembrie au explodat pentru a motiva baronii PSD sa lupte pentru campania doamnei Dancila si pentru a nu vota la motiunea de cenzura.

Fac si eu o predictie pe deficit. Pe baza executiei bugetare oficiale pana la luna august, dar si pe baza motivelor invocate de Moise Guran. Dintre acestea vreau sa accentuez doua. Primul e ca ne bazam pe o crestere economica supra-estima de 5.5%. Conform INS, suntem sub tinta cu 1%. Dar atentie: 1% este crestere reala fara a tine cont de inflatie, ca impact bugetar nominal e mult mai mare. Si, doi, faptul ca pensiile cresc inca o data de la 1 septembrie cu 15% (si asta nu e nimic comparat cu cresterea de anul viitor care ar fi de inca 40%). Mai tineti minte economistii rosii care ne spuneau ca sunt bani? Cum le pasa lor tot timpul de impact atunci cand vorbim de reducerea taxelor, dar niciodata cand vorbim de cresterea cheltuielilor. Vom vedea in scurt timp cum dau acesti economisti cu tara de gard.

Bugetul pensiilor despre care guvernul promitea la inceputul anului ca va fi „pentru prima data in istoria Romaniei pe excedent” nu a fost pe excedent in nicio luna din anul acesta. Niciuna.

De asemenea, asa cum spuneam mai sus, guvernul a inceput sa arunce cu bani in ultima luna inspre baronii locali si primari. De ce? Ca sa nu voteze motiunea, ba chiar sa o si sustina pe doamna Dancila in campania pentru prezidentiale. Vorbim de sume foarte mari asupra carora am atras atentia aici pe pagina.

Sa facem o estimare a deficitului nu doar pe tot anul, ci si pe luna septembrie, pe baza datelor pe care le avem pana acum.

In luna august, deficitul inregistrat a fost de 22 de miliarde de lei. O cifra enorma. Daca toate lucrurile continua in ritmul acesta, deficitul pe anul 2019 va ajunge la 3.5% (tinem cont si de masuri de urgenta, dar tot cred ca vor depasi tinta cu mult).

Pentru luna septembrie, unde cheltuielile au fost deja mult explodate, vom avea o crestere cu inca cel putin 5 miliarde de lei a deficitului. Predictia mea este ca vom ajunge la 27 miliarde de lei deficit, adica ~2.6% din PIB.

Ca sa realizam magnitudinea cifrei acesteia: am ajunge la deficitul pe intreg anul 2018, dupa doar 3 trimestre din 2019. Deficitul pe 2018 a fost de 27.3 miliarde.

Mai grav, aproape vom atinge tinta de deficit asumata pe tot anul, adica 28.4 miliarde de lei. Dupa doar 3 trimestre am ajunge la doar 1 miliard distanta de tinta pe intregul an.

Sper sa nu se adevereasca previziunea si sper ca urmatoarele cifre de executie bugetara sa ma contrazica. Dar de 10 ani lucrez pe bugete si deocamdata asa arata calculul meu. Cifrele oficiale de la ministerul finantelor s-ar putea sa vina pe la sfarsitul lunii. Inainte veneau sistematic pe 25 ale lunii. De cand e PSD la guvernare se intarzie masiv.

Oricare vor fi cifrele, este clar ca trebuie sa stabilizam cheltuielile statului. Nu mai putem continua asa. Tot ce a dat guvernul Dancila in ultimele luni de mandat prin HG si OM trebuie anulat. Cresterile de cheltuieli pe datorie trebuie oprite. Problema e ca fara majoritate in parlament toate acestea sunt, de fapt, imposibile. De aceea trebuie sa nu cedam tentatiei de a lua functii in stat doar ca sa fim si noi ministri sau ca sa mai deschidem robinetul de bani catre „ai nostri”, ci trebuie sa cerem inca o data alegeri anticipate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: