Gaze lacrimogene, gloante de cauciuc si tunuri cu apa. Regimul comunist din China intervine violent in Hong Kong

externe

Politia din Hong Kong a intervenit cu mai multe vehicule blindate si cu tunuri cu apa in dimineata zilei de duminica. Fortele de ordine au emis un avertisment ca vor „impune masurile necesare” pentru a opri protestele neautorizate. Pe retelele sociale au fost postate numeroase imagini cu blocade ale fortelor de ordine ce opreau vehicule. Politia a folosit si gaze lacrimogene si gloante de cauciuc.

Regimul comunist a depus vineri in Parlamentul local un text care vizeaza interzicerea ”tradarii, secesiunii, rebeliunea, subversiunea” in Hong Kong, ca raspuns la protestele masive pro-democratie din 2019.

Protestul cu un numar mare de oameni a inceput pasnic in acesta dimineata pe Hennessy Road. A fost urmat la 30 de minute de interventia politiei, potrivit The Guardian.

Magazinele si cladirile si-au inchis rapid usile, iar oamenii au fugit pe stazile adiacente. Politia a urmarit persoanele.

„Chiar daca exista riscul sa fiu arestat, voi continua sa vin, am sa lupt pana la ultima gura de aer”, a precizat un protestatar de 30 ani pentru The Guardian.

Manifestatii au strigat: „Independenta pentru HK, singura solutie/ Luptati pentru libertate stati alaturi de HK/ Revolutia noastra”.

Uniunea Europeana a indemnat, vineri dupa-amiaza, Administratia Chinei sa respecte autonomia provinciei Hong Kong, dupa ce presedintele SUA, Donald Trump, a amenintat Beijingul cu o reactie „foarte puternica” fata de initiativa de securitate nationala.

„Uniunea Europeana acorda o importanta majora mentinerii unui inalt nivel de autonomie in Hong Kong, in conformitate cu legea fundamentala si cu angajamentele internationale. Uniunea Europeana are tot interesul ca stabilitatea si prosperitatea Hong Kong-ului sa continue dupa principiul „o tara, doua sisteme””, a declarat vineri dupa-amiaza Josep Borrell, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate, citat de cotidianul Le Figaro.

Statele Unite au condamnat vehement initiativa Administratiei de la Beijing de instituire a unei noi legislatii de securitate nationala in Hong Kong, presedintele Donald Trump avertizand China cu o reactie „foarte puternica”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: