Gazprom a notificat Moldova ca-i va taia gazele in 48 de ore. France Presse: „Moscova si-a majorat tarifele pentru a pedepsi Chisinaul dupa alegerea din 2020 a presedintelui pro-european Maia Sandu”

news

Compania rusa Gazprom a anuntat luni ca va sista in 48 de ore furnizarea gazelor naturale catre Republica Moldova daca guvernul de la Chisinau nu achita sumele pe care s-a angajat sa le plateasca pana pe 22 noiembrie in contul unor livrari de gaze deja efectuate, relateaza Reuters si mass-media de peste Prut.

Compania rusa este „extrem de dezamagita” de neindeplinirea de catre Republica Moldova a obligatiilor contractuale, a transmis Gazprom, conform presei din Republica Moldova.

Reprezentantul companiei ruse, Serghei Kuprianov, a declarat la postul de televiziune „Rossia 24” ca Gazprom a acceptat anterior conditiile Republicii Moldova la semnarea noului contract de livrare a gazelor naturale, doar ca in document se regasea o prevedere „esentiala si importanta”, aceea ca Republica „Moldova achita in timp platile curente pentru gazul livrat”, precizeaza sursa citata.

„Termenul de achitare este 22 noiembrie. Plata nu a fost facuta. In acest sens, Gazprom a notificat partea moldoveneasca ca in decurs de 48 de ore va fi sistata livrarea gazelor naturale”, a avertizat reprezentantul companiei ruse.

Moldova se aprovizioneaza in mod traditional cu gaze din Rusia prin regiunea separatista pro-rusa Transnistria si Ucraina.

Dar complicatii au aparut dupa cresterea preturilor a Gazprom din octombrie, cand contractul a fost prelungit cu o luna, o decizie pe care guvernul moldovean a considerat-o „nejustificata si nerealista” pentru aceasta tara care este una dintre cele mai sarace din Europa.

Amenintat cu blocarea economiei, Chisinaul a cumparat gaze din Polonia, o premiera de la obtinerea independentei in 1991.

Fosta Republica Sovietica, Moldova este impartita intre sustinatorii unei apropieri de Moscova si cei care doresc sa adere la Uniunea Europeana, mentioneaza agentia France Presse.

Expertii sustin ca Moscova si-a majorat tarifele pentru a pedepsi Chisinaul dupa alegerea din 2020 a presedintelui pro-european Maia Sandu.

La randul sau, Moscova acuzase Chisinaul de intarziere la plata si amenintase ca va inchide robinetul daca nu se semneaza un nou contract.

Kremlinul a negat orice dorinta de presiune geopolitica asupra Moldovei, argumentand ca este doar o chestiune comerciala.

Aceste lipsuri in Moldova au aparut pe fondul cresterii preturilor la gaze in Europa.

Mai mult despre: ,

Comentarii: