Gelu Duminica, despre Guvernul Ciuca-Grindeanu: „O sa vedem mai multi milionari in urmatoarea perioada din randul politicienilor ‘saraci si cinstiti’ si foarte multe companii de casa care infloresc”

analize

Sociologul Gelu Duminica a declarat pentru Agerpres ca investirea Guvernului Ciuca cu o larga majoritate reprezinta o „sansa istorica” pe care Romania o are, daca nu isi bate joc de ea.

„Sa fie bine, ca sa nu fie rau! O sansa istorica pe care Romania o are, daca nu isi bate joc de ea. Teoretic, acest guvern poate sa faca totul pentru ca Romania sa beneficieze la maxim de toate resursele de dezvoltare pe care le are la dispozitie: politici, programe, vointa, tot. In momentul in care ai aproape 70% din Parlament nu mai ai nicio scuza, daca nu faci”, a spus sociologul.

Duminica a atras insa atentia ca sansele teoretice sunt umbrite de „experienta unor guvernari cu 60% – 70% care nu numai ca nu au facut mare lucru, ci, din contra, au adancit clivajele care existau intre noi si restul”.

„Asa ca aici este mai degraba ca in povestea lui Nita Mincinosul, chiar si in momentul in care poate spune adevarul nimeni nu-i mai crede, pentru simplul motiv ca au mintit prea mult pana acum. E o problema de credibilitate pe care politicianul roman o are in fata electorului, iar asta nu se indreapta printr-un guvern de 70%, ci prin actiune. In momentul de fata trebuie doar sa stam, sa avem rabdare, sa vedem ce-o sa se intample exact, ca in chestia aia pe care o auzim acasa ‘Sa ne rugam pentru ce-i mai bine si sa ne pregatim pentru ce-i mai rau'”, a aratat Duminica.

Gelu Duminica si-a exprimat indoiala ca partidele aflate in coalitia de guvernare „se vor intelege”.

„Personal am indoieli date de experienta si de ceea ce ‘scuipau’ unul impotriva altuia acum cateva luni. Nu vad ce s-a schimbat in ultimele luni in perceptiile pe care le aveau unii fata de ceilalti. In 2019, PNL ne spunea ca PSD este dusmanul poporului, in 2020 ne spunea acelasi lucru. Nu vad ce s-a schimbat in decembrie 2021, fata de iulie 2020. Chiar in septembrie 2021, PNL ne spunea ca PSD e rau.(…).

Si mi-e teama ca asta o sa explodeze la un moment dat si de platit o sa platim tot noi, pentru ca guvernarea se resimte in buzunarul fiecaruia dintre noi. Foarte probabil o sa vedem mai multi milionari in urmatoarea perioada din randul politicienilor ‘saraci si cinstiti’ si foarte multe companii de casa care infloresc destul de mult. Stiti ce am invatat din povestea asta? Sa nu ne facem idoli din politicieni niciodata”, a spus sociologul.

El considera ca USR ramane principalul partid de opozitie, care poate fi „castigator pe termen mediu si lung, daca stie sa faca opozitie, daca stie sa faca politica pentru cetateni mult mai credibila”.

„Pentru ca, nu uitati, USR la guvernare a fost o dezamagire totala in multe cazuri. Aici ei trebuie sa inteleaga ca politica se face un pic altfel si ca e nevoie de un mod coerent de a face politica, e nevoie de cadre, e nevoie sa-si pregateasca oameni. Eu nu pot sa rad de guvernul PNL-PSD, cu toate ca am de ras mult, cand imi aduc aminte ce guvern a facut si USR. N-a propus nici USR un guvern de absolventi de Harvard, Cambridge, de oameni care au aratat prin tot ceea ce au facut ca sunt niste performeri in domeniile pe care voiau sa le guverneze”, a sustinut Duminica.

Gelu Duminica a spus ca, in urmatorii doi ani, AUR va face opozitie „de gherila”, in timp ce opozitia „politica, diplomatica” va fi reprezentata de USR.

„Cele doua partide pot creste, dar aceasta depinde foarte mult de performanta coalitiei actuale. Paradoxal, insa, cred ca pentru bunastarea Romaniei toti trebuie sa ne rugam ca aceasta coalitie sa functioneze. Altfel, principalul castigator va fi un partid extremist, care va putea sa capitalizeze intr-un mod in care USR nu este in stare si nici nu e de dorit sa o faca in acest fel. Insa noi avem experienta perioadei interbelice, in care partidele cu un discurs similar cu al AUR au ajuns la guvernare intr-o conjunctura, doar pentru ca partidele traditionale au dezamagit. Fereasca Dumnezeu, reteta e aceeasi”, a explicat sociologul.

Gelu Duminica a mai aratat ca „e de urmarit cum o sa se miste si Europa”.

„De urmarit care va fi politica noului cancelar al Germaniei, ce se intampla in Franta la urmatoarele alegeri. Sunt multe elemente pe care trebuie sa le urmarim, insa cert este ca Romania nu se simte bine, dar are are sanse sa se insanatoseasca, daca politicienii vor intelege misiunea pe care o au. Aici avem experiente care ne fac sa ne indoim si, repet pentru a nu stiu cata oara, sa ne pregatim pentru ceea ce e mai rau, facand tot ceea ce tine de noi ca sa ne fie bine”, a incheiat sociologul Gelu Duminica.

Plenul Parlamentului a acordat, joi, votul de incredere Guvernului propus de premierul desemnat Nicolae Ciuca. S-au inregistrat 318 voturi „pentru” si 126 voturi „impotriva”.

Mai mult despre:

Comentarii: