General finlandez: „Rusia nu are capacitatea de a trece la mobilizare generala. Duce lipsa de resurse si nu are capacitatea de a antrena soldati”

externe

Fostul sef al Diviziei de informatii a Comandamentului Apararii din Finlanda, Pekka Toveri, a declarat miercuri ca Rusia nu are in acest moment capacitatea pentru a trece la mobilizare generala.

„Din moment ce in Rusia nu a fost declarat niciun razboi, se pare ca o mobilizare generala nu ar fi posibila. Pe de alta parte, nici macar nu ar avea resursele necesare. Teoretic, exista o rezerva de cateva milioane de soldati, dar in practica nu exista un sistem prin care sa poata fi mobilizati”, a declarat Toveri, citat de publicatia finlandeza Yle.

El a adaugat ca Rusia duce lipsa de material si nu are capacitatea de a antrena soldati. O mobilizare generala ar provoca astfel provocari economice majore si riscuri politice interne pentru Kremlin.

In timpul discursului sau de miercuri, Putin a facut, de asemenea, aluzie la utilizarea armelor nucleare.

„Cand Putin a mentionat disponibilitatea sa de a folosi toate mijloacele posibile, s-a referit la armele nucleare. In curand nu le va mai ramane nimic altceva”, a declarat Toveri, adaugand ca, in opinia sa, utilizarea armelor nucleare este putin probabila, deoarece o astfel de actiune ar insemna consecinte fara precedent pentru Rusia.

Rusia probabil ca nu are niciun interes sa extinda razboiul in alte zone, a mai precizat Toveri, mai ales avand in vedere lipsa sa de resurse.

„Resursele fortelor armate rusesti sunt in mare parte blocate in Ucraina. Nu exista nicio amenintare pentru Finlanda”, a spus el.

Finlanda ar trebui sa reactioneze rapid la decizia Kremlinului, a declarat fostul lider al Partidului Finlandez si actualul presedinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului, Jussi Halla-aho.

„Avem o tara vecina care anunta prin ministrul apararii ca este in razboi cu tarile occidentale, finlandezii ar trebui sa traga concluziile de aici, de exemplu in ceea ce priveste libera circulatie a rusilor”, a declarat Halla-aho.

Potrivit lui Halla-aho, urmatorul pas logic ar fi impiedicarea cetatenilor rusi sa intre in Finlanda.

„Cel putin, Finlanda ar trebui sa dea dovada de solidaritate fata de Ucraina si tarile baltice, precum si fata de Polonia si sa inchida ultima frontiera terestra prin care turistii rusi si persoanele care se pot da drept turisti pot intra in prezent in spatiul Schengen”, a declarat Halla-aho.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: