General SUA cu trei stele: „Este inevitabil sa ne intoarcem in Afganistan in scurt timp. Cum naiba putem sta deoparte, cu un Pakistan cu capacitate nucleara, cu un Iran care lucreaza la o arma nucleara si cu Afganistanul la mijloc?”

analize

Statele Unite vor trebui „inevitabil” sa se intoarca in Afganistan, deoarece gruparile teroriste vor inflori in acest narco-stat condus de talibani, a declarat un general cu trei stele in retragere intr-un interviu  pentru Daily Mail.

Fostul lider militar de rang inalt, caruia publicatia britanica nu-i dezvaluie numele, spunand doar ca a lucrat indeaproape cu mai multi presedinti ai SUA, a declarat ca regimul taliban va dezvolta o noua amenintare pentru America, „care ne va obliga in cele din urma sa invadam Afganistanul – din nou”.

Generalul i-a criticat pe presedintele Joe Biden si pe sefii de stat major pentru un plan „imatur, lipsit de inteligenta si ad-hoc” si a spus ca „dezastrul nebunesc”, inclusiv moartea a 13 ofiteri din cauza unei bombe sinucigase joi, a fost „previzibil si total evitabil”.

Generalul a declarat ca atat ofiterii militari de top in functie, cat si CIA, l-au sfatuit pe Biden sa evite evacuarea de pe un aeroport civil din centrul capitalei ocupate de talibani, dar  presedintele i-a ignorat.

El a declarat ca este ‘foarte sceptic’ ca transportul aerian american, acum finalizat, a fost suficient de minutios si crede ca sunt multi cetateni americani ramasi in urma care au vrut sa iasa din tara.

‘Cred ca este inevitabil sa ne intoarcem in Afganistan in scurt timp’, a declarat fostul comandant de rang inalt.

‘Veti avea un narco-stat condus de teroristi islamici. Aceasta nu este o evolutie buna pentru pacea si stabilitatea in lume. Cum naiba putem sta deoparte, cu un Pakistan cu capacitate nucleara, cu un Iran care lucreaza la o arma nucleara si cu Afganistanul la mijloc, prins intre cele doua? Granitele sunt destul de neclare acolo, de asemenea, in ceea ce priveste deplasarea populatiilor.

Mi se pare incredibil faptul ca SUA si NATO nu vor avea baze pe teren in acea regiune. Acea regiune se invecineaza la vest cu Iranul, la est cu Pakistanul, la nord cu China si Rusia, iar noi nu vom avea nimic pe teren.

Fara ochi, fara urechi, fara baze logistice si de informatii.

Data viitoare cand vom merge acolo, daca va fi nevoie sa mergem acolo, cei de la 82 Airborne vor fi probabil cei care vor trebui sa aterizeze in forta. Si atunci va fi o cheltuiala mare in dolari si sange pentru a face acest lucru’, a mentionat generalul.

Fostul general a adaugat ca America este acum ‘de rasul lumii’ pentru guvernele straine.

‘Este de neconceput pentru mine ca au o abordare atat de imatura, lipsita de inteligenta si ad-hoc a unei astfel de probleme, cand era foarte clar ca acest lucru va trebui sa fie facut la un moment dat de un presedinte sau de un ambasador sau secretar de stat si comandant militar american’, a spus el.

Este absolut de neconceput pentru mine ca improvizam in ultimul moment asupra unei probleme atat de complexe’.

Fostul militar de rang inalt a declarat ca vorbeste in mod regulat cu ofiteri militari de rang inalt aflati in prezent in activitate si ca multi sunt de acord cu nemultumirea sa in legatura cu evacuarea si considera ca Afganistanul este mai mult ca niciodata un pericol pentru securitatea americana.

‘Pot sa va spun ce s-a intamplat in administratia Biden, in administratiile Trump, Obama si Bush. Se intampla, exista intotdeauna frictiuni intre NSC, Casa Alba si Pentagon, intotdeauna’, a spus el.

‘Am servit mai multi presedinti. Am urmarit cum se descurca ei. Cei mai multi dintre ei asculta si apoi fac o ajustare a planului politic, pe baza celui mai bun sfat militar din partea sefilor lor interarme sau a secretarului apararii prin intermediul sefilor interarme. In acest caz nu s-au facut ajustari. Asta nu inseamna ca nu a existat nicio disensiune. Asta e revelator’.

Punand in evidenta defectele strategiei de evacuare de ultim moment, fostul general a declarat ca ar fi fost usor pentru luptatorii talibani sau ISIS sa distruga pista de aterizare a Aeroportului International din Kabul.

‘Orice plan militar care are un singur punct de esec este considerat inacceptabil. Si cu asta ne confruntam acum. Dar daca ar deteriora pista pentru a face imposibila aterizarea, ce s-ar intampla? Sau ar ateriza un avion neautorizat si ar exploda pe pista? Cu alte cuvinte, este un singur punct de esec. Acesta este un defect fundamental’.

De asemenea, el a criticat folosirea soldatilor talibani pentru a ajuta la controlul multimilor in timp ce trupele americane incercau sa duca cetatenii si aliatii afgani in aeroport.

‘Cand incerci sa te ocupi de siguranta cetatenilor americani, nu delegi niciodata acest lucru altcuiva decat propriilor forte’, a spus el.

‘Aici avem un inamic cu care luptam de 20 de ani si care este responsabil pentru securitatea perimetrului nostru exterior. Este o nebunie. Nu-mi vine sa cred ca vad ca se intampla asta. Daca orice alta tara ar face o astfel de operatiune, ar fi de rasul lumii. Iar noi suntem acum’.

Functia de fost comandant la Pentagon a implicat informarea presedintilor anteriori si el a fost implicat in planificarea unor evacuari precum retragerea SUA din Afganistan.

El a avertizat ca executia esuata a iesirii din Afganistan ar putea incuraja alte puteri ostile sa subestimeze puterea armatei americane si astfel sa fie mai predispuse la miscari militare agresive.

‘Altii care chiar nu cunosc capacitatea noastra, vor face calcule gresite – cum ar fi Coreea de Nord, Iran, Pakistan, China, Rusia’, a spus el.

‘Aceasta este o conditie foarte periculoasa in acest moment si nu ma refer la Afganistan, ci la stabilitatea lumii in regiune. Va fi nevoie de multi ani si de mai multe evenimente semnificative pentru a restabili increderea, increderea, reputatia si statutul pe care Statele Unite le detineau inainte de acest eveniment. Este destul de nefericita aceasta situatie’.

Generalul a pus chiar la indoiala capacitatea lui Biden de a servi drept comandant suprem.

‘Nu cred ca omul care ia deciziile are toate instrumentele in cutie de care are nevoie in acest moment. Nu cred ca este competent. Nu cred ca este la inaltimea sarcinii’.

Dar el a avut cuvinte dure si pentru actualii generali de top si ofiteri de informatii care, in opinia sa, nu au reusit sa se opuna unui plan prost.

‘Este posibil sa fi fost prost sfatuit de unii lideri cheie? Poate. In special in aparatul sau de securitate nationala. Stiu ca Pentagonul a oferit in mod clar un punct de vedere diferit in anumite momente, dar a fost anulat. Iar in guvernul nostru este vorba de controlul civil asupra armatei tot timpul, in orice conditii.

Odata ce se ia o decizie, ei saluta inteligent si executa decizia. Ceea ce s-ar fi putut intampla, dar nu s-a intamplat, ar fi putut exista amenintarea unei demisii. Cineva ar fi putut sa se opuna public. Dar nimic din toate acestea nu s-a intamplat’.

Fostul general a declarat ca iesirea jenanta si costisitoare a aparut din cauza esecului de a anticipa slabiciunea guvernului afgan in fata avansarii talibanilor.

‘Cred ca nu se asteptau ca guvernul afgan sa plece atat de precipitat si cred ca nu s-a reusit sa se accepte realitatea de pe teren’, a spus el.

„Au crezut ca pot pastra gaura gogoasei. Talibanii au avut practic intreaga tara, cu exceptia nucleului din jurul Kabulului, foarte repede intre mai, iunie si iulie. Odata ce am ridicat acoperirea aeriana si am luat bazele, s-a transformat intr-o debandada. Este ca un incendiu de tufisuri care primeste un vant de 70 de mile pe ora. Este o conflagratie care se misca atat de repede incat nu poti face nimic in privinta ei.

I-a luat prin surprindere. CIA si comunitatea serviciilor de informatii spun  ‘nu ar fi trebuit, noi le-am spus asta’. I-am avertizat de asta, ne-am retras activele. Cand CIA isi retrage activele dintr-o tara din cauza a ceea ce se intampla, este un indiciu destul de bun ca nu se intampla lucruri bune.

A fost o debandada si un esec in a recunoaste si a ajusta planul politic la realitatea din teren.

Speranta nu este un curs de actiune. A dori ca ceva sa fie asa nu face ca acel ceva sa se intample”, a subliniat generalul.

Mai mult despre:

Comentarii: