Generali ROMANI, medaliati de ambasada RUSIEI

news

Un grup de generali romani au primit medalii din partea ambasadei Rusiei, cu ocazia implinitii a 70 de ani de la victoria in Al Doilea Razboi Mondial. In discursul tinut cu aceasta ocazie, ambasadorul Rusiei, Oleg Malginov, a afirmat ca Al Doilea Razboi Mondial este unul dintre cele mai importante evenimente ale secolului XX.

„Al Doilea Razboi Mondial nu a fost doar un razboi, a fost o agresiune a fortelor nazismului impotriva omenirii, impotriva principiilor umanitatii, impotriva unor natiuni si a unor grupuri etnice, impotriva evreilor, tiganilor, slavilor si altor europeni. A fost o lupta unita a statelor care s-au aliat, in ciuda diferentelor dintre ele, si au inteles ca victoria impotriva acestui rau este mult mai importanta decat viziunea lor politica diferita asupra unei probleme sau alteia. Si victoria din primavara anului 1945 a aratat ca este o sansa, o posibilitate de a uita de diferente si de a construi o lume bazata pe principiile pacii, cooperarii si intelegerii. Acest lucru nu poate si nu trebuie sa fie uitat”, a spus diplomatul rus citat de Agerpres.

El a sustinut ca in prezent se incearca uitarea sau chiar falsificarea istoriei in legatura cu Al Doilea Razboi Mondial.

„Din pacate, in unele tari s-a schimbat spre mult mai pozitiva atitudinea fata de fascism si sunt intreprinse eforturi pentru a glorifica fascismul. Trebuie sa spun: cu siguranta, aceasta nu se va intampla, nu se poate. Nu se va putea diminua importanta participarii in acest razboi a Armatei Rosii, a armatelor altor tari, a Armatei Romaniei, care, incepand cu 1944, s-a alaturat Armatei Uniunii Sovietice pentru a intra in coalitia antifascista si a contribuit la invingerea Germaniei fasciste”, a adaugat ambasadorul.

In acest context, Oleg Malginov a declarat ca Rusia incearca „de mai bine de zece ani”, sa restaureze monumentele comemorative din statele unde au luptat si au cazut soldati ai Armatei Rosii in Al Doilea Razboi Mondial si face acest lucru in colaborare cu tarile pe teritoriul carora se afla monumentele si cimitirele militare respective, printre care si Romania.

„Nu a fost o munca usoara, dar o continuam, lucram cu arhivele, ne intalnim cu localnicii.(…) In conformitate cu datele pe care le avem, in Romania au fost identificati aproape 80.000 de oameni care sunt inmormantati aici si aceasta munca continua pentru ca foarte multe nume au ramas in continuare necunoscute. E o munca ce necesita destul de multe eforturi, este destul de costisitoare si lucram impreuna cu autoritatile romane. (…) In ceea ce priveste cifrele exacte, as spune un singur lucru: as vrea ca aceste fonduri sa fie mai mari”, a spus Malginov.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: