news

Generalul Ben Hodges: „Daca Ucraina cade, riscam sa avem o infruntare directa intre NATO si Rusia”

Prezent la cea de-a opta editie a conferintei internationale „Black Sea and Balkans Security Forum”, organizata de reputatul think tank roman New Strategy Center, generalul Ben Hodges a expus trei motive pentru care Ucraina trebuie sa reziste.

Generalul-locotenent american (r.) Ben Hodges, fost comandant al trupelor terestre americane stationate in Europa afirma ca o victorie rusa ar deschide scenariile teribil de sumbre pentru Europa si intreaga lume libera, care ar putea avea un efect de domino, care sa inceapa din Republica Moldova, scrie Defense Romania.

Interventia sa a fost si un mesaj catre alegatorii americani si cei europeni, care se confrunta cu un razboi hibrid rus ce vizeaza slabirea sustinerii Ucrainei.

Iar o cadere a Ucrainei, care ar fi esecul descurajarii si esecul Occidentului, ar avea implicatii cataclismice in regiune, inclusiv pentru Republica Moldova.

Vom vedea trupe romane in Moldova?

„De ce sa ne pese de Ucraina? Va ofer trei raspunsuri la aceasta intrebare”, precizeaza Ben Hodges.

„Mai intai e vorba de relatii comerciale. Principalul partener comercial al SUA e UE iar prosperitatea Americii depinde de cea europeana.

Europa are nevoie de stabilitate, agresiunea asupra Ucrainei a perturbat lanturile de aprovizionare, avem criza energetica, preturile au crescut, sunt milioane de refugiati ucraineni in Romania, Polonia, Germania. Acest lucru afecteaza economiile tuturor tarilor.

Al doilea motiv. Daca Ucraina esueaza, pentru ca noi permitem acest lucru, vina va fi a noastra. Rusii vor folosi Ucraina ca trambulina. Unde? Poate in Republica Moldova!

Romania a anuntat ca va proteja Moldova. Vom vedea trupe romane in Moldova pentru apararea zonei? Evident ca nici aliatii polonezi nu vor sta cu mainile in san. Ei stiu cum se termina filmul unei invadari ruse.

Daca Ucraina cade, riscam sa avem o infruntare directa intre NATO si Rusia. E un scenariu ce poate avea loc daca permitem infrangerea Ucrainei.

Al treilea motiv? China! Cei radicali din State spun ca Beijingul e singurul motiv care ar trebui sa ne ingrijoreze. Dar daca Ucraina va pierde razboiul China va percepe o America slaba fara vointa politica si capabilitati militare de a infrange mai intai de toate Rusia in Ucraina. Atunci s-ar prabusi descurajarea Chinei in a actiona in Taiwan si in alte zone din regiune.

Riscam sa vedem o insiruire de astfel de evenimente. Sa nu uitam nici de descurajarea nucleara. Pentu ca pana in prezent a fost amenintarea rusa cu privire la utilizarea armelor nucleare.

E un santaj ce poate fi folosit inclusiv de China, Iran, Pakistan, de catre state care detin arme nucleare sau state care doresc sa detina”, a explicat Ben Hodges, la forumul organizat de NSC.

Razboiul acesta nu a inceput acum doi ani ci in urma cu mai bine de zece ani

Generalul american e de parere ca razboiul impotriva Ucrainei e si un esec al descurajarii Occidentului. Invadarea Georgiei, razboiul din Siria sau in 2014 invadarea Ucrainei si anexarea Crimeei au fost evenimente care nu au trezit Occidentul din „somn”, iar retragerea dezastruoasa din Afganistan a SUA a incurajat si mai mult Moscova. Dimpotriva, in ceea ce priveste Europa relatiile economice cu Rusia au continuat.

„Razboiul impotriva Ucrainei este esecul nostru in ceea ce priveste descurajarea. Rusia a invadat Georgia in 2008 si nu am facut nimic. Nu am facut nimic nici cand rusii au intervenit in Siria in mandatul presedintelui Barack Obama si nici cand au invadat Ucraina in 2014.

Razboiul acesta nu a inceput acum doi ani ci in urma cu mai bine de zece ani. In tot acest timp la noi in SUA vedem haosul creat dupa 6 ianuarie (n.r. – insurectia de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, cand sustinatori ai lui Donald Trump au luat cu asalt Congresul american, eveniment fara precedent in istoria SUA).

In Germania inca se construia gazoductul Nord-Stream 2 iar apoi a venit retragerea americana catastrofala din Afganistan. In tot acest context rusii au fost incurajati sa invadeze Ucraina si sa termine ce au inceput. Acesta este esecul nostru, a lipsei de actiune si a descurajarii”, a concluzionat Ben Hodges.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

O oră ago

Danemarca vrea sa ridice bariere in calea „flotei fantoma” de petroliere rusesti care trec prin stramtorile daneze spre Marea Baltica. Anuntul guvernului de la Copenhaga

Danemarca ia in considerare modalitati de a limita trecerea vechilor petroliere care transporta petrol rusesc…

2 ore ago

Netanyahu a anuntat dizolvarea cabinetului de razboi: „Am luat decizii care nu au fost intotdeauna acceptate de esalonul militar”

Premierul israelian a anuntat dizolvarea cabinetului de razboi care a fost infiintat in regim de…

27 de minute ago

Noua super-drona maritima a Ucrainei, poate sa transporte 150 kg de explozibili si este dotata cu sistemul Starlink

Noua drona maritima ucraineana Stalker 5.0, care poate atinge o viteza de peste 75 km/h,…

2 ore ago