Categories: news

Generalul cu patru stele Vlad Gheorghita este noul comandant al Statului Major al Apararii. Gheorghita are 54 de ani si o carte de vizita impresionanta

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind numirea in functia de sef al Statului Major al Apararii a general-locotenentului Vlad Gheorghita, din cadrul ministerului Apararii Nationale. Noul sef al Armatei a fost instalat astazi, preluand comanda de la generalul Daniel Petrescu si isi va incepe mandatul din 1 Decembrie. Ceremonia de investire a noului sef al Apararii a avut loc pe esplanada Monumentului Eroilor Patriei din fata Universitatii Nationale de Aparare „Carol I”, din Bucuresti. Presedintele Iohannis a semnat si decretul pentru inaintarea in grad de general cu patru stele a lui Vlad Gheorghita.

Astfel, generalul Daniel Petrescu i-a predat generalului Vlad Gheorghita drapelul de lupta al Statului Major al Apararii si comanda structurii de forte a Armatei Romaniei. Vlad Gheorghita a fost, anterior, loctiitor al sefului Statului Major. Potrivit MApN, in perioada februarie 2020-august 2022, generalul-locotenent Gheorghita Vlad a detinut functia de loctiitor pentru operatii si instructie al sefului SMAp. In perioada august 2017 – februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzau, iar intre 2016-2017 s-a aflat la comanda Centrului National de Instruire Intrunita„Getica” din Cincu. Intre anii 2005-2014 a ocupat diferite functii cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, sef al planificarii in Serviciul Operativ la Statul Major al Fortelor Terestre, sef al informatiilor la Componenta Operationala Terestra si comandant al Brigazii 1 Mecanizata „Argedava”, potrivit Monitorul Apararii si Securitatii.

In anul 2007, a participat ca ofiter de stat major in cadrul Comandamentului Multinational al Fortei in Irak.

Generalul Gheorghita are un master in Studii Strategice la U.S. Army War College

Vlad Gheorghita s-a nascut in 7 septembrie 1969, in Bucuresti. Este casatorit si are doi copii. Generalul Vlad Gheorghita a absolvit numeroase forme de studii si de pregatire, printre care se numara cele ale Facultatii Interarme a Academiei de Inalte Studii Militare (absolvite in anul 2002), curs de Sisteme de Comunicatii si Informatica – Ede, Olanda, curs postuniversitar la Colegiul National de Aparare Bucuresti, curs de Operatii de Mentinere a Pacii – Oberammergau, Germania, master in Relatii Internationale si Studii de Securitate, Universitatea „Lucian Blaga” – Sibiu, precum si master in Studii Strategice, U.S. Army War College – Carlisle, SUA.

A absolvit Liceul Militar„Dimitrie Cantemir” in anul 1988, Scoala Militara de ofiteri activi de Tancuri din Pitesti, in anul 1991, si si-a inceput cariera in functia de comandant de pluton tancuri, la Regimentul 22 Tancuri in Bucuresti.

Este decorat cu: Ordinul „Virtutea Militara” in grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „In Serviciul Armatei Romaniei”, Emblema de Merit clasa a I-a „In Serviciul Pacii”, Emblema de Onoare a Armatei Romaniei, Emblema de Onoare a Statului Major al Apararii, Emblema de Onoare a Fortelor Terestre, Emblema de Onoare a Fortelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Recent Posts

Lovitura de start si la campionatul european de fotbal rezervat persoanelor fara adapost

Echipele formate din persoane defavorizate din opt natiuni au inceput sa concureze luni in turneul…

10 ore ago

Un album inregistrat de trupa Wu-Tang Clan, intr-un singur exemplar, expus la Muzeul de Arta Veche si Noua din Tasmania. Melodiile pot fi lansate abia in anul 2103

In interiorul unei cutii din argint sculptata manual, expusa intr-un muzeu australian se afla cel…

10 ore ago

Ana Birchall va candida la Presedintia Romaniei. Ea a avut pozitii dure fata de Gabriela Firea si Florin Iordache dupa ce a fost exclusa din PSD

Ana Birchall, fost ministru PSD al Justitiei, isi va depune candidatura la Presedintia Romaniei, au…

14 ore ago

Cel putin 10 morti si zeci de disparuti in urma a doua naufragii in Mediterana

Cel putin 10 persoane au murit si alte zeci sunt date disparute dupa doua naufragii…

10 ore ago