Generalul Danila, fost comandant al Armatei, despre solicitarile lui Sosoaca & AUR: „Facem Republica Coreeana Romaneasca? Nu am primit niciodata ordine de la americani! Niciodata!”

news

Generalul Stefan Danila, fost comandant al Armatei romane in perioada 2011-2015, are o replica taioasa la adresa politicienilor care solicita retragerea Romaniei din NATO. El subliniaza ca „nu am primit niciodata ordine de la americani! Niciodata!”.

„Nu am primit niciodata ordine de la americani! Niciodata! Noi primim din partea aliatilor, din partea Statelor Unite, primim solicitari, primim invitatii, primim recomandari. Culmea e ca nu prea primim nici macar recomandari”, a subliniat generalul.

Fragment din interviul acordat aktual24.ro:

Sa presupunem ca in locul meu ati sta la masa cu doua dintre persoanele, foarte multe in Romania, inclusiv dintre politicieni, care sustin ca n-avem ce sa cautam in NATO si UE, ca ar trebui sa iesim din aceste organizatii si ca de ce aruncam banii pe fereastra bagand miliarde in armament cand noi n-avem scoli si spitale. Ce le-ati raspunde? Dintre acesti politicieni de care v-am spus sunt unii care chiar introduc in Parlament proiecte de legi pe tema asta.

Ar fi greu sa-mi mentin calmul si prima data le-as spune ca sunt iresponsabili.

OK, dar sa presupunem ca ar trebui sa aveti un dialog cu ei. Si sa incercati sa-i convingeti ca gresesc. Plecand de la premisa ca sunt de buna credinta.

Depasind prima reactie, in care as spune lucrul asta, i-as intreba cum ar vedea ei rezolvata problema. Adica noi suntem un stat suficient de mare, in sensul ca avem o populatie de aproape 20 de milioane. Avem de aparat un teritoriu, avem de aparat niste resurse, avem de aparat o populatie. Sa le asiguram siguranta cetatenilor. Cum o facem? Pentru ca nu ne sunt favorabili cei din jur. Exista interese divergente si interese opuse intre noi si vecinii nostri. Pentru a putea sa te impui, trebuie sa ai o capacitate proprie de aparare. Economia romaneasca nu este capabila sa sustina o capacitate proprie de aparare, suficienta pentru a face fata oricarui agresor. Daca noi avem un conflict cu Federatia Rusa, cu Ucraina, trebuie sa fim capabili sa ne aparam. De unii singuri nu putem sa facem lucrul asta. In momentul de fata exista NATO ca institutie, ca alianta? Exista! Exista Uniunea Europeana ca o institutie internationala, ca loc in care mai multe natiuni, mai multe state s-au gandit ca in comun sa construiasca o piata comuna, un loc in care oamenii sa circule liber? Exista! Daca n-ar exista, nicio problema, dar exista! Sa spunem ca noi ne-am izolat si suntem separati.

Sa fim ca Moldova. Am introduce in Constitutie sa fim neutri.

Suntem neutri. Vrem sa ne deplasam. Cetatenii nostri vrem sa se deplaseze sau nu vrem sa deplaseze in Uniunea Europeana. Nicio problema. Nu vrem sa deplaseze, stau aici si nu mai au acces la facultatile de afara, nu mai acces la cunostintele de acolo, raman cu ce putem noi sa construim. Si noi, cu cunostintele noastre proprii, vom face Republica Coreeana Romaneasca mult mai dezvoltata. Ne vom face noi cele mai bune facultati doar pe cunostintele noastre, doar pe ce stim noi sa facem de la Spiru Haret incoace, ca noi, romanii, stim de la Decebal cum se construieste invatamant. Bun. Vom face asta. Vom face noi cele mai bune masini, vom reface industria siderugica, vom face combinate chimice, vom reface toata industria care era inainte de 1990. Cum? Cu cunostinte proprii, cu certificate de calitate, cu licente proprii, ca noi vom reinventa si roata, si apa calda, si aburul si tot. Dar traim intr-o lume in care exista deja lucruri facute. Noi trebuie sa ne racordam in lumea asta, sa intelegem ce s-a facut, sa venim cu ceva nou. Romanii au capacitate creativa, dar nu pe nimic. Nu putem sa pornim de la nimic, nu putem sa facem abstractie ca in momentul de fata deja exista unele lucruri care se fac. Pentru a fi facute trebuie sa ai copyright-ul, trebuie sa cumperi licenta. Ce ar fi insemnat ca noi sa ramanem cu Dacia 1300? Aveam si acum Dacia 1300, pe care o faceam… Probabil ca eram deja la nivelul 1600, nu mai era 1400, ca ultima data eram la 1410. Bun, ii mai puneam rotile, le mai faceam intr-un fel, mai desenam bordul putin, dar tot o Dacia era. Acum avem tot Dacia, dar este din nou pe licenta Renault, adica este in grupul Renault si avem Logan, avem Duster. Unele dintre ele sunt deja cu licenta Dacia, dar din pacate noi nu am stiut atunci cand am facut parteneriat cu grupul Renault, n-am stiut sa ne aparam. Avem Dacia Duster, Dacia Logan care se fac in Maroc, dar noi nu luam banii pentru licenta, ii ia Renault. Nici ceea ce am facut in Romania nu am stiut sa licentiem, sa avem drepturile de autor. Esentialul este sa lucram pe licente pe care le preluam, sa preluam know-how si sa pornim de acolo, sa ne ridicam. Noi putem sa ne ridicam, dar sa nu credem ca din nimic.

Imi asum in continuare rolul de avocat al diavolului si plec de la niste live-uri pe care le face in Parlament o senatoare care spune mereu: „Uitati-va la astia, slugile Occidentului!”. Dumneavoastra ati condus 4 ani Statul Major General al Armatei Romane. V-ati simtit vreodata sluga americanilor? Care este relatia pe care o are seful Armatei Romane cu omologii lui occidentali?

Acum, fiind membri in NATO, in Uniunea Europeana, suntem la aceeasi masa.

OK, dar exista o o relatie de subordonare?

Fiecare trebuie sa-si cunoasca interesele si trebuie sa stie ce are de facut. Cand te-ai asezat la masa, trebuie sa stii cand iti sustii interesul, cum ti-l sustii ca sa si obtii ce ti-ai propus, dar nu primesti ordin. Este exclus!

Nu exista o stare ierarhica de sus in jos, sa se transmita niste ordine de la Statul Major american catre…

Niciodata! Niciodata! In relatia noastra de… Deci, nu spun de parteneriat, pentru ca parteneriat inseamna ca platim jumatate-jumatate. Nu pot sa spun asta. Noi am fost favorizati in relatia de parteneriat, ca mai mult au platit americanii. N-am platit noi cat au platit americanii. Nu am primit niciodata ordine! Noi primim din partea aliatilor, din partea Statelor Unite, primim solicitari, primim invitatii, primim recomandari. Culmea e ca nu prea primim nici macar recomandari. Adica noi ne-am dori sa primim recomandari de la unii care au mai multa experienta. Chiar am reprosat in multe situatii celor din Statele Unite, din Marea Britanie ca nu ne ajuta mai mult pentru a ne dezvolta o capacitate de aparare credibila cu experienta lor, sa vina sa ne spuna cum ar trebui sa facem. Si ei spun: „Este decizia voastra!”. Deci nu sa se implica! Se implica doar cand le cer explicit: „Vreau sa stiu asta, cum sa fac in punctul asta”. Si acolo spun cum ar face ei.

In ultimul an si jumatate am descoperit foarte multe cadre ale Armatei Romane, in principal in rezerva, care simpatizeaza cu Putin si cu Rusia in acest razboi. Am vazut chiar profesori la Academia Nationala de Aparare care s-au exprimat public pe Facebook.

Eu sper ca erau fosti profesori…

Nu, e vorba de profesori in activitate. O doamna profesor care a avansat chiar niste teorii conspirationiste. Care sunt cauzele si cat de profund e acest fenomen in interiorul Armatei Romane?

Putem sa spunem ca a devenit un fenomen pentru ca grupurile din retelele sociale au generat transformarea intr-un fenomen sau intr-un curent. Au existat curente de opinie mai de mult, dar nu asa de bine directionate. Din timpul pandemiei ne amintim ca au fost foarte multe teorii conspirationiste. Aceste teorii au ajutat la formarea de grupuri. A ajutat la formarea de grupuri a unor oameni care au opinii diferite de cele oficiale. Majoritatea celor care sunt acum pensionari, ca au facut parte din Ministerul Apararii, din serviciile speciale sau de informatii ale Romaniei, au tendinta de a avea o alta opinie fata de opinia oficiala. Asa s-au directionat, v-am spus, cam din perioada pandemiei, din perioada in care au aparut mesajele conspirationiste. Ele au fost favorizate, culmea, nu dinspre mesajele venite dinspre Putin, ci de mesaje venite din Statele Unite, pentru ca foarte multi aveau legaturi cu fosti colegi din Statele Unite care transmiteau mesaje venite de la diferiti vectori de opinie, influenceri favorabili fostului presedinte Trump sau unei grupari republicane mai…

Mai degraba pe linie trumpista decat pe linie putinista.

Da, da, da. Iar acele mesaje venite pe sprijinul unor valori reale, adica romanii ca popor ortodox, credincios, inca este favorabil valorilor familiei si oamenii sunt de buna-credinta. Foarte multi din cei pe care i-ati mentionat sunt oameni de valoare, oameni de buna-credinta care au fost atrasi in aceste grupuri de anumite idei la care au aderat. Usor, usor au fost prinsi in grupurile respective si prin diferite filmulete, mesaje bine scrise, bine directionate, au fost captati in fluxurile de simpatizanti ai Federatiei Ruse. Mesajele pe care le-a transmis Putin, daca ne amintim de momentul anexarii celor patru regiuni anul trecut…

Anul trecut, in septembrie.

Putin a vorbit despre valorile importante in care cred rusii, despre familie, despre valorile democratice, despre rolul intreprinderilor mici si mijlocii, afacerile familiale. Deci Putin a transmis niste mesaje care parca ar fi fost transmise din America. Au prins la foarte multi. Si am vazut aceleasi mesaje si la noi pe retele de socializare ale unor fosti militari sau profesori, adica ale unor oameni pe care nu i-am fi crezut ca ajung aici. Nu stiu daca au fost neaparat frustrari sau rodul unei educatii sau unei mentalitati mai vechi. Va spuneam ca noi am crescut intr-o perioada in care vecinii nostri, ucrainenii, jucau exercitii de razboi in care Romania era principalul adversar, principalul inamic. Iar lucrurile astea nu se uita usor, nu pot fi sterse. Din cauza asta, daca mai adaugam si mesajele venite din Ucraina cu problemele pe care le-au intampinat romanii din Ucraina, problemele pe care le-au intampinat unii preoti din Ucraina, fara sa se specifice unele situatii, fara sa se specifice ca acei preoti de fapt tineau de Biserica Ortodoxa Rusa, nu s-a spus ca acolo, intr-adevar, in biserica respectiva se tinea predica in limba romana, dar respectivii preoti apartineau de Biserica Ortodoxa Rusa. A fost si o problema de comunicare, din punctul meu de vedere, al Bisericii Ortodoxe Romane care nu a intervenit, nu a stiut sa isi arate adevarata fata, sa arate felul in care se manifesta Biserica Ortodoxa si ce face Biserica Ortodoxa Romana in zonele cu cetateni de enie romana din Ucraina. Prezenta Bisericii Ortodoxe Romane in aceasta zona este redusa si poate ca in momentul de fata este interzisa de catre ucraineni tocmai pentru ca acei preoti care vorbeau romaneste tineau de Biserica Ortodoxa Rusa ne-au creat deservicii. Deci dezinformare construita foarte abil, in mesaje care prind la opinia publica romaneasca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: