Generalul Petraeus: „Este inevitabil sa dam Ucrainei rachete ATACMS/ Cel mai mare cadou pentru NATO de la sfarsitul Razboiului Rece este Vladimir Putin”

externe

Generalul american David Petraeus, fost director al CIA, a declarat intr-un interviu pentru presa ucraineana ca Ucraina ar trebui sa primeasca rachete cu raza lunga de actiune ATACMS. Rachetele ATACMS au o raza de actiune de 300 km.

Kyiv Independent: „Stiti, desigur, ca a existat o multime de frustrari in Ucraina cu privire la calendarul tarilor occidentale care ofera ajutor militar. Intotdeauna este ceva de genul – nu va putem da tancurile, apoi va dam tancurile. Nu putem sa va dam F-16, acum va dam F-16. Si acum asteptam ATACMS” .

David Petraeus: „De fapt, impartasesc frustrarea poporului ucrainean in aceasta privinta.  (…) Securitatea NATO se bazeaza acum pe Ucraina. Era inevitabil sa dam tancuri M1 Ucrainei. A fost inevitabil ca vom da HIMARS. Era inevitabil sa dam arme cu raza lunga de actiune. Era inevitabil ca va trebui sa furnizam avioane de lupta occidentale.

Cred ca acum este inevitabil – ar trebui sa dam ATACMS.

Evident, exista o dinamica politica in fiecare tara europeana in parte, in UE si NATO in mod colectiv, in Statele Unite, unde oamenii vor spune: ‘Oh, dar ce se va intampla?’.

Trebuie sa fim constienti de aceste provocari. De asemenea, este foarte important sa existe un angajament concret la summitul de la Vilnius din 11 iulie.

Este inevitabil ca Ucraina sa devina parte a NATO si sper ca la Vilnius va exista o recunoastere. Nu se va spune – veti fi imediat in NATO sau ca exista un calendar ferm. Dar trebuie sa existe un comunicat care sa dea speranta poporului ucrainean”.

Kyiv Independent: „Unele tari au spus ca acordarea de mai mult ajutor Ucrainei va diminua propria lor capacitate de aparare. Dar nu cumva Occidentul se afla in cea mai buna situatie posibila? Oferind ajutorul si avand pe cineva care sa lupte efectiv impotriva acestei amenintari globale, fara ca vreunul dintre oamenii tai sa moara”.

David Petraeus: „In multe privinte, Ucraina duce razboiul NATO pentru NATO. Adica, cine ameninta NATO? Evident, exista o singura amenintare la adresa NATO in acest moment, cel putin in vecinatate. Iar acea amenintare este foarte mult degradata si epuizata in moduri care o vor da inapoi cu peste un deceniu.

Doar pierderea confirmata de tancuri este acum de peste 2.000, conform oryx.com. Pierderile (reale) sunt de fapt mult mai mari decat atat.

Am remarcat adesea in mod public ca cel mai mare cadou pentru NATO de la sfarsitul Razboiului Rece este Vladimir Putin. Iar ironia acestei situatii particulare este ca Putin si-a propus sa faca Rusia mareata din nou, iar ceea ce a facut de fapt a fost sa faca NATO mareata din nou. De fapt, el a facut NATO mai mare prin adaugarea unui membru esential, Finlanda, care are forte foarte capabile.

Acestea au servit sub comanda mea in Afganistan. Suedia va urma acum. Si o alta ironie este ca nimeni nu a facut mai mult pentru cauza nationalismului ucrainean. Nicio figura politica nationalista ucraineana nu a facut atat de mult pentru aceasta cauza ca Vladimir Putin”.

Interviul integral, in limba engleza, este aici.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: