Generalul Zalujnii, comandantul armatei Ucrainei: „Inamicul trebuie distrus aici si acum. Nu avem dreptul sa transferam acest razboi copiilor nostri”

externe

Comandantul sef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnii, a anuntat vineri ca razboiul cu Rusia trebuie sa se incheie cat mai curand. „Nu avem dreptul sa transferam acest razboi copiilor nostri”, a transmis generalul.

„Pe pamantul nostru continua o lupta de o amploare pe care lumea nu a mai vazut-o de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial incoace. Nu avem dreptul sa transferam acest razboi copiilor nostri. Inamicul trebuie distrus aici si acum. Si noi o putem face”, a scris generalul pe Twitter.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri liderilor europeni, reuniti la un summit la Praga, sa sporeasca livrarile de arme si munitii catre Ucraina si sa creasca in tarile lor investitiile in sectorul apararii, in pofida cresterii costului vietii, relateaza agentia DPA.

”Cresteti livrarile de arme si munitii pentru a (ne) apara in fata presiunii rusesti!”, a cerut Zelenski, adresandu-se prin legatura video liderilor statelor UE.

”Cresteti productia de arme si munitii in Europa pentru a fi permanent pregatiti sa ne aparam spatiul nostru comun!”, a completat presedintele ucrainean.

El a recunoscut ca razboiul pornit de Rusia contra Ucrainei si cresterea costurilor energetice au condus la o ”presiune fara precedent asupra nivelului de trai al majoritatii europenilor”, dar a insistat asupra investitiilor in sectorul apararii.

”Ca orice altceva in Europa, securitatea nu este ceva ce poti obtine renuntand la altceva sau semnand un tratat. Securitatea este o obligatie”, a argumentat Zelenski.

Pe de alta parte, el le-a mai cerut liderilor europeni sa intensifice presiunea asupra sectorului energetic rusesc, dupa ce UE a adoptat al 8-lea pachet de sanctiuni impotriva Rusiei, dupa ce aceasta a lansat in februarie agresiunea contra Ucrainei.

”Trebuie sa continuam sa avansam in aceasta directie, aceea a presiunii asupra sectorului energetic rusesc, asupra acestei principale surse de venituri a statului agresor”, a indicat Zelenski, potrivit AFP.

Mai mult despre:

Comentarii: