„Geniala” idee a PSD in cazul certificatului verde. Ii schimba numele in „certificat COVID sau stop-COVID”. Rafila: „In aceasta luna vom avea o decizie care sa permita luarea unor masuri”

politica

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat joi ca vrea sa modifice denumirea „certificatului verde” in „certificatul COVID sau stop-COVID”.

”Este de fapt si o rugaminte a Comisiei Europene, pentru ca certificatul verde este destinat in spatiul comunitar, noi discutam despre un certificat COVID sau stop-COVID, pe care il adopta fiecare stat membru pentru a lua masuri de combatere a pandemiei deci de limitare a consecintelor pandemiei”, a declarat Rafila dupa o intalnire cu cultele religioase.

Despre decizia finala privind certificatul verde, Alexandru Rafila a afirmat ca, atunci cand vor lua o decizie, care va fi una politica, va fi luata in urma unui mecanism consultativ si incluziv.

”Nu trebuie sa fie o decizie discretionara, ci trebuie sa fie o decizie cunoscuta, inteleasa si respectata de toata lumea, iar libertatea religioasa reprezinta un element de baza. Nu putem discuta despre faptul ca exista acces la magazinele de stricta necesitate, noi credem ca si accesul la serviciile religioase trebuie sa tina cont de acest lucru”, a mai explicat Rafila.

Ministrul Sanatatii a mai afirmat ca vaccinarea este o parte a solutiei. ”Daca vom avea alaturi de noi cultele religioase, societatea in ansamblul ei, atunci si cealalta parte, referitoare la comportamentul individual, al responsabilitatii individuale, poate fi modificata in asa fel incat sa limitam transmiterea”.

Alexandru Rafila a mai spus ca depinde de Parlament decizia privind certificatul COVID. ”Cu siguranta, in aceasta luna vom avea o decizie care sa permita luarea unor masuri”, a afirmat el, precizand ca introducerea certificatului COVID trebuie facuta in functie de unii parametri masurabili si cunoscuti din vreme de toata lumea.

Ministrul a fost intrebat daca nu se va descuraja vaccinarea prin faptul ca certificatul COVID va functiona in functie de incidenta, Rafila precizand ca „nu trebuie sa fim ipocriti”.

”Eu nu cred ca se va descuraja vaccinarea. Eu nu cred ca trebuie sa fim ipocriti in primul rand, si sa spunem ca introducem un certificat COVID care este un instrument de protejare a sanatatii publice, iar in spatele acestui instrument de protejare a sanatatii publice, sa existe un mecanism care sa induca un fel de obligativitate a vaccinarii. Cred ca tyrebuie sa fim corecti si cinstiti cu populatia, daca vrem sa avem din partea populatiei sprijin si incredere”, a mai afirmat el.

Rafila a mai spus ca in cazul personalului medical, vizat de prevederile din legea certificatului verde obligatoriu la locul de munca, era vorba de siguranta pacientului, si i se pare firesc sa ”existe un risc cat mai mic de a transmite infectia”.

”Cu siguranta, daca acea forma se referea strict la personalul medical, dar, atentie, fara aceste criterii legate de concedierea personalului medical in plina pandemie, pentru ca acest lucru nu este posibil si nici macar nu este minim rational, cred ca toata lumea ar fi fost de acord si mi se pare firesc ca, in domeniul medical, personalul medical sa fie protejat prin vaccinare, prin trecere prin boala si testare”, a mai declarat Rafila.

El a precizat ca in randul medicilor, vaccinarea ajunge la 80% in acest moment, si un procent mai mic daca ne referim la tot personalul medical.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: