Geoana, veste incurajatoare pentru Ucraina: „La Summitul NATO, Ucraina va fi unul dintre egalii in jurul mesei NATO”

news

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, a declarat vineri, la o intalnire cu cadre didactice si studenti militari, ca Ucraina va fi „unul dintre egalii in jurul mesei NATO” si va primi „asigurari de securitate” la Summitul de la Vilnius (11-12 iulie), capitala Lituaniei, unde se va face un „upgrade de relatie politica.

„Evident, decizia cu privire la nivelul urmatoarei relatii politice a NATO cu Ucraina va fi luata de liderii nostri la Vilnius. Eu nu pot sa anticipez ceea ce liderii nostri vor decide. Dar exista o conversatie si o decizie deja, sa facem upgrade de relatie politica, inlocuind actuala Comisie NATO-Ucraina in Consiliul NATO-Ucraina, ceea ce va face ca ucrainenii sa fie nu membri NATO, dar sa fie unii dintre egali in jurul mesei NATO; vor fi intre Turcia si Marea Britanie, deci nu aici pe post de invitat, ci acolo, cu toate consecintele legate de capacitatea noastra de a lucra impreuna cu dansii si a lua decizii impreuna cu privire la securitatea nationala si la viitorul Ucrainei.

Ucraina va deveni membru al familiei euroatlantice. Uniunea Europeana i-a invitat, noi, la Bucuresti, la Summitul de la Bucuresti, am decis ca vor deveni membri ai nostri. Care este momentul in care exista consens in cadrul NATO si exista conditii in Ucraina pentru a putea sa-i invitam este o chestiune politica si probabil ca liderii nostri vor avea pana la summit si la summit cateva alte componente”, a spus Mircea Geoana, citat de Agerpres.

Geoana sustine sprijinirea Ucrainei pe termen mediu si lung, pentru a putea rezista presiunii rusesti. „De-a lungul timpului, Rusia risca sa redevina periculoasa”, chiar daca Ucraina va castiga acest razboi, a afirmat Mircea Geoana.

„Discutam nu despre garantii de securitate, probabil ca se va discuta, se discuta deja – vom astepta sa vedem care e forma in care se cristalizeaza acest lucru, probabil nu prin NATO, intr-o geometrie un pic mai variabila – despre asigurari de securitate, care inseamna ca de fapt avem un sistem integrat si pe termen mediu si lung de a sprijini Ucraina sa poata sa reziste in fata unei presiuni rusesti. Chiar daca acum speram sa aiba mai putine sanse – si cred ca Ucraina va izbandi in aceasta lupta -, de-a lungul timpului, Rusia risca sa redevina periculoasa”, a aratat Mircea Geoana.

Ministrul ucrainean al apararii, Oleksii Reznikov, a declarat in urma cu o saptamana ca Ucraina se asteapta ca la Summitul NATO din iulie sa primeasca un semnal clar si o „formula” de a deveni membra a Aliantei, a relatat Reuters.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, a vizitat vineri, la Sibiu, Comandamentul Corpului Multinational de Sud-Est al NATO si Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” Sibiu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: