Georgia: Au fost reluate protestele impotriva „legii rusesti” care prevede catalogarea ONG-urilor drept „agenti straini”

externe

demonstratie, tbilisi

Demonstrantii au iesit din nou pe strazile capitalei georgiene Tbilisi pentru a cere guvernului sa renunte la planurile controversate de a cataloga grupurile societatii civile drept „agenti straini”, relateaza Politico.

Este a doua confruntare majora din cauza unor represiuni percepute asupra libertatii de exprimare in decurs de un an, dupa ce un val de proteste publice si o condamnare internationala au fortat guvernul sa renunte la o versiune anterioara a legii propuse in martie 2023.

Grupuri de protestatari au inceput luni dupa-amiaza o pichetare in fata cladirii parlamentului din Tbilisi in opozitie fata de aceste propuneri, fluturand pancarte pe care erau scrise mesaje de protest. Altii au fluturat steaguri ale UE si au sunat din claxoane, in timp ce imaginile postate online par sa arate politia antirevolta desfasurata in capitala.

Mai devreme, in aceeasi dupa-amiaza, legislatorii georgieni au introdus in sesiunea parlamentara controversatul proiect de lege privind „agentii straini”, care ar inaspri normele privind finantarea societatii civile. Proiectul de lege a trecut de prima etapa si va fi prezentat unei comisii parlamentare in urmatoarele saptamani.

Unii jurnalisti care incercau sa relateze despre eveniment au fost, se pare, impiedicati sa intre in sala de sedinte.

Partidul de guvernamant Visul georgian a anuntat saptamana trecuta ca va relua eforturile de adoptare a legislatiei, la care a renuntat in urma unor proteste de strada majore.

Potrivit liderului sau parlamentar, Mamuka Mdinaradze, noul proiect de lege este practic neschimbat fata de versiunea initiala, in ciuda criticilor larg raspandite din partea grupurilor pentru drepturile omului si a UE.

In conformitate cu termenii legii propuse, organizatiile care primesc 20 % sau mai mult din finantare din strainatate vor trebui sa se inregistreze ca agenti de influenta straina si sa respecte reguli administrative stricte, in caz contrar urmand sa se confrunte cu amenzi substantiale. Organizatiile umanitare, precum si grupurile de campanie si organismele de supraveghere a coruptiei, ar putea fi etichetate astfel. In ultimii ani, Rusia a folosit o versiune similara a legislatiei pentru a zdrobi disidenta interna si a vizat ONG-urile critice la adresa guvernului, ceea ce a determinat opozitia din Georgia sa numeasca aceste planuri „legea rusa”.

O a doua zi de mitinguri a fost deja programata pentru marti, coincizand cu aniversarea uciderii in 1989 a 21 de georgieni anti-URSS si pro-independenta in fata cladirii parlamentului de catre trupele sovietice. Masacrul a avut loc cu doi ani inainte ca Georgia sa voteze pentru a nu mai fi condusa de la Kremlin si a deveni o tara independenta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: