Ger cumplit in Romania in aprilie. Minus 11,5 grade Celsius la Joseni, in judetul Harghita. Minus 9,7 grade Celsius la Toplita si minus 5,4 grade la Odorheiu Secuiesc

news

Cele mai scazute temperaturi ale acestei primaveri, in judetul Harghita, s-au inregistrat in noaptea de miercuri spre joi, cand la Joseni au fost minus 11,5 grade Celsius, iar la Miercurea Ciuc termometrele au aratat minus 10,2 grade Celsius.

Potrivit informatiilor furnizate Agerpres de meteorologul Gabriela Harpa, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania – Sud, temperaturi negative au fost si la celelalte statii meteo din judet, respectiv minus 9,7 grade Celsius la Toplita si minus 5,4 grade la Odorheiu Secuiesc, in vreme ce la statia meteo Bucin temperatura a fost de minus 9,6 grade Celsius.

Meteorologul spune ca temperaturile au scazut din cauza unei patrunderi de aer polar, la nivelul Europei, la care s-a adaugat faptul ca in zona a nins, iar in noaptea de miercuri spre joi cerul a fost senin.

In zilele urmatoare, temperaturile din timpul zilei vor mai creste, dar noptile vor ramane reci.

„Avand in vedere ca in depresiuni aerul rece este la sol, este destul de greu de dislocat si atunci vor mai fi cateva zile destul de reci. (…) La sfarsitul saptamanii si saptamana viitoare prognoza arata o crestere a temperaturilor diurne, insa noptile vor ramane in continuare reci, o perioada”, a precizat meteorologul Gabriela Harpa.

Aceste temperaturi, dar si zapada cazuta recent pot afecta pasarile cantatoare, care se hranesc cu insecte si care, chiar daca pot suporta frigul pentru o perioada scurta de timp, isi gasesc cu greutate hrana, a explicat ornitologul Szabo Jozsef, de la Asociatia de Protectie a Pasarilor Otus din Odorheiu Secuiesc si de la Societatea Ornitologica Romana.

„Ceea ce e mai greu pentru pasari este lipsa hranei, nu temperatura este cea mai mare problema. (…) Ne referim la pasarile cantatoare, de talie mica, ce se hranesc cu insecte, care ori vin acum, ori au petrecut iarna la noi si, totusi, au consumat o gramada de energie acumulata in toamna, iar acum sunt in momentul cand ar trebui sa-si refaca depozitele de energie”, a aratat ornitologul Szabo Jozsef.

Acesta a mentionat ca este bine sa ajutam pasarile in aceasta perioada, cand isi gasesc mai greu de mancare.

„Este bine sa ajutam pasarile in perioada asta, in niciun caz nu paine, in niciun caz grasime sarata, dar putem sa le dam seminte de floarea soarelui, nesarate, neprajite, seminte de orice fel, grasime netratata sau mere”, a spus Szabo Jozsef.

Specialistii le recomanda oamenilor care, in aceasta perioada friguroasa, gasesc pasari cazute, sa le duca in incaperi incalzite si sa ceara sfatul unui medic veterinar, existand sanse mari ca acestea sa isi revina.

Minima absoluta a lunii aprilie in Harghita s-a inregistrat in anul 1978, cand la Miercurea Ciuc s-au consemnat minus 14,4 grade Celsius.

Mai mult despre:

Comentarii: