Germania a aprobat livrarea de tancuri catre Ucraina. 56 de tancuri vor fi aduse rezistentei ucrainene din Cehia

externe

Germania a aprobat livrarea a 56 de tancuri de lupta catre Ucraina, a declarat vineri un purtator de cuvant al Ministerului german al Apararii pentru CNN.

Tancurile, care sunt de tip Pbv 501, provin din armata est-germana din perioada Razboiului Rece si fusesera vandute Suediei, apoi revandute Republicii Cehe, care le va livra Ucrainei, potrivit ministerului.

Armata RDG a fost absorbita de Bundeswehr dupa reunificarea Germaniei in 1991, iar tancurile care s-au aflat in dotarea sa au fost ulterior vandute unei companii cehe. Aceasta le va livra acum armatei ucrainene.

Pentru revanzarea acestor tancuri, era obligatorie aprobarea partii germane, din cauza asa-numitei „clauze de utilizare finala” din contractul de vanzare initial, care impiedica vanzarea de echipament militar al Bundeswehr-ului catre terte parti fara aprobarea Berlinului.

Potrivit unei relatari a ziarului Die Welt, compania ceha a incercat deja sa revanda blindate armatei ucrainene in 2019, dar a fost blocata de guvernul Angelei Merkel, care nu voia sa pericliteze dialogul sau cu Rusia de la acea vreme.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: