externe

Germania a decis in sfarsit, trimite 88 de tancuri Leopard 1 in Ucraina. Cu ce probleme se vor confrunta ucrainenii

Guvernul german a aprobat livrarea a 88 de tancuri Leopard 1 vechi catre Kiev, a anuntat vineri presa germana, citata de Politico.

Decizia arata o schimbare a politicii Berlinului in ceea ce priveste tancurile pentru Ucraina, la noua zile dupa ce guvernul a anuntat ca va trimite o companie de tancuri Leopard 2 la Kiev, in cadrul unei coalitii europene.

Berlinul a aprobat planurile producatorului german de armament Rheinmetall de a vinde Kievului zeci de Leoparduri mai vechi, dupa ce acestea vor fi reparate, pentru un cost total de peste 100 de milioane de euro, a relatat Suddeutsche Zeitung, citand „surse guvernamentale”.

Cu toate acestea, acest lucru risca sa creeze blocaje in aprovizionare, deoarece Leopard 1 nu mai sunt produse, iar obuzele lor au un calibru diferit fata de cele mai noi Leopard 2, a explicat ziarul.

De asemenea, guvernul german ia in considerare rascumpararea a 15 tancuri Gepard pe care le-a vandut Qatarului – dar s-ar putea confrunta si aici cu unele probleme, deoarece munitia pentru acestea este fabricata in Elvetia, care a refuzat pana acum sa aprobe reexporturile catre Ucraina pe motiv ca ar incalca neutralitatea sa. Cu toate acestea, unii parlamentari elvetieni fac presiuni pentru ca tara sa-si reconsidere pozitia.

Dupa saptamani de presiuni intense din partea partenerilor sai, Germania a anuntat saptamana trecuta ca va aproba livrarea a aproximativ 80 de tancuri Leopard 2 catre Ucraina, inclusiv alte aproximativ 14 tancuri proprii de catre alte tari europene. Intrucat tancurile sunt fabricate in Germania, alte tari care doresc sa le trimita Ucrainei aveau nevoie de aprobarea guvernului german.

Kievul a facut presiuni luni de zile asupra aliatilor sai pentru a trimite tancuri, spunand ca are nevoie de sute de tancuri pentru a face fata unei potentiale contraofensive rusesti in primavara.

De asemenea, Marea Britanie s-a angajat sa trimita Kievului o parte din propriile tancuri Challenger 2, in timp ce SUA au declarat ca vor trimite 31 de tancuri M1 Abrams.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Kim Jon Un primeste cadou un cantec in care este descris drept „tata prietenos” si un „marel lider”

In Coreea de Nord a fost lansata o noua melodie care il lauda pe liderul…

3 ore ago

Politia suedeza a impuscat un barbat care a ranit trei femei cu un cutit

Politia suedeza a impuscat si arestat un barbat care ar fi ranit trei femei cu…

3 ore ago

Castigatorul semimaratonului de la Beijing si-a pierdut medalia. La fel si celilalti trei atleti care au incetinit pentru a-l lasa sa castige

Organizatorii i-au retras medalia de aur lui He Jie la semimaratonul de la Beijing de…

3 ore ago

Aproape jumatate din marile orase ale Chinei se scufunda

Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta…

3 ore ago