Germania: Biroul pentru Protectia Constitutiei avertizeaza in privinta interferentei rusilor in alegerile pentru Bundestag
Oficiul Federal pentru Protectia Constitutiei (BfV) avertizeaza asupra incercarilor masive de interferenta din partea serviciilor de informatii straine in legatura cu alegerile federale din 2025. Potrivit uni raport publicat vineri, BfV are indicii despre „posibile incercari ale statelor straine de a exercita influenta” asupra alegerilor: „Trebuie luate in considerare actiunile de dezinformare si discreditare, atacurile cibernetice, precum si spionajul si sabotajul”, avertizeaza autoritatea, relateaza Der Spiegel.
Potrivit analizei, pericolul vine in primul rand din partea rusa. „Pe fundalul razboiului rus de agresiune impotriva Ucrainei, Rusia are probabil cel mai mare si mai evident interes de a influenta alegerile in propriul interes”, scrie BfV.
Potrivit raportului, autoritatile ruse vorbesc deja ca se afla intr-un „razboi informational” cu Occidentul. De la atacul asupra Ucrainei, Moscova „a extins in mod agresiv raspandirea naratiunilor (pro)ruse si anti-occidentale”, se mai arata in analiza. Scopul este de a „crea incertitudini si linii de divizare in societatea germana” si „reducerea dorintei de a sprijini Ucraina”.
Datorita situatiei speciale de risc, BfV si-a infiintat propriul grup de lucru si este in stransa legatura cu autoritatile de securitate ale guvernelor federale si ale statelor, precum si cu alti parteneri.
In vederea alegerilor pentru Bundestag, BfV considera ca este posibil, de exemplu, „sustinerea activa a candidatilor sau partidelor” care actioneaza in interesul Moscovei. Totodata, este de imaginat „discreditarea tintita a candidatilor nedoriti”, precum si „punerea in discutie a procesului electoral in sine” sau „suscitarea indoielilor cu privire la legalitatea si desfasurarea corecta a alegerilor”, se mai arata in analiza.
Atacurile cibernetice ar putea fi folosite si pentru a exercita influenta. „Manipularea si publicarea de informatii false” fac parte „din repertoriul puterilor straine, tot pentru a influenta indirect alegerile”, avertizeaza BfV. O alta provocare este inteligenta artificiala: poate fi „folosita pentru operatiuni sofisticate de dezinformare”, de exemplu cu ajutorul unor „videoclipuri false” inselator de reale sau inregistrari vocale false care ar putea fi folosite pentru a insela alegatorii.
In trecut, autoritatile de securitate au inregistrat deja atacuri cibernetice impotriva politicienilor germani, care sunt atribuite unor grupuri de hackeri rusi. In vara lui 2023, de exemplu, a devenit cunoscut un atac masiv de spionaj asupra departamentului IT al SPD-ului federal. Atacul cibernetic este acum atribuit grupului de hackeri „APT28”, care este controlat de serviciul rus de informatii militare GRU. La scurt timp, crestin democratii de la CDU au cazut si ei victime a atacurilor digitale.
Potrivit BfV, autoritatile ruse ar putea lua in considerare chiar „activitati de sabotaj” inainte de alegerile pentru Bundestag: pe langa posibilele daune fizice aduse infrastructurii germane, ar fi luate in considerare efectele psihologice – incertitudine in randul publicului si al factorilor de decizie politica.