Germania: Bundesbank cere guvernului abandonarea monedelor de unu si doi eurocenti. Costurile de productie ale celor doua monede sunt mai mari decat valoarea lor nominala

Monedele mici nu sunt populare. Primele tari din UE incep deja sa rotunjeasca sumele in sus sau in jos la cumparaturi. Forumul de numerar al Bundesbank cere acum Ministerului de Finante sa ia masuri pentru scoaterea din circulatie a monedelor de unu si doi eurocenti. Sfarsitul celor mai mici monede este destinat sa economiseasca numerar in ansamblu, relateaza televiziunea germana N-TV.
Aceasta propunere a fost facuta la „Forumul National de numerar” initiat de Bundesbank, in care sunt reprezentati retaileri, asociatii bancare si avocati ai consumatorilor.
„Ministerul Federal de Finante este rugat sa pledeze pentru o reglementare legala de rotunjire in Germania”, se arata intr-un comunicat publicat de Bundesbank. „Regulile de rotunjire ar trebui sa fie cat mai uniforme posibil in Europa”, se mai arata in comunicat.
Daca o astfel de reglementare ar fi aplicata in Germania, ar insemna in practica: Pentru o plata in numerar de 4,99 euro, de exemplu, ar trebui platiti 5 euro sau in loc de 1,02 euro, ar trebui platit doar 1 euro.
„In general, costurile economice si ecologice ale productiei, ambalarii si transportului monedelor de un si doi centi sunt mari in raport cu valoarea lor nominala”, a declarat Burkhard Balz, membru al Comitetului executiv al Bundesbank, explicand initiativa. „Daca am renunta la circulatia monedelor de un si doi centi, numerarul ar deveni mai atractiv pentru utilizatori. In plus, ciclul numerarului ar fi mai durabil si mai eficient”, a mai spus el.
„Forumul National Cash”, infiintat in februarie 2024 la initiativa lui Balz, si-a propus obiectivul de a asigura numerarul ca mijloc de plata utilizat pe scara larga si de a-l pastra disponibil. Unele tari din zona euro incearca deja sa se descurce fara cele mai mici monede de eurocenti. Cu toate acestea, nici acolo nu au fost desfiintate complet. Acest lucru ar putea fi decis doar la nivel european.
In Finlanda, de exemplu, platile in numerar sunt rotunjite prin lege la cea mai apropiata suma de cinci centi – adica de la 14,97 euro, la 14,95 euro. Reglementari similare exista in Tarile de Jos, Slovacia, Irlanda, Italia, Belgia si Estonia.