externe

Germania: Ce se poate face impotriva extremistilor de dreapta din AfD? Berlinul ia in calcul sa il lase fara subventia de la stat

Alternativa pentru Germania (AfD), pe care Oficiul Federal pentru Protectia Constitutiei, agentia de informatii interne a Germaniei, a clasificat-o drept partial formatiune de extrema dreapta, se bucura de un nivel record in sondajele de opinie. In acelasi timp, sute de mii de oameni au iesit in strada pentru a demonstra impotriva acestuia, relateaza Deutsche Welle.

Bundestagul german dezbate modul in care sa abordeze AfD, cele trei fractiuni parlamentare aflate la guvernare – social-democratii de centru-stanga (SPD), Verzii si neoliberalii din Partidul Liber-Democratilor (FDP) – depunand o motiune pe aceasta tema. Subiectul: „Democratie rezistenta intr-o tara diversa – o pozitie clara impotriva dusmanilor democratiei si a planurilor lor”.

Demersul a fost determinat de o investigatie jurnalistica despre o intalnire din toamna anului trecut a extremistilor de dreapta, la care au participat oficiali ai AfD, precum si membri ai Uniunii Crestin-Democrate (CDU) de centru-dreapta. Se spune ca intalnirea ar fi avut ca tema planurile pentru asa-numita remigratie, sau expulzare, a milioane de persoane care au imigrat in Germania.

Ministrul federal de interne, Nancy Faeser, a declarat ca ar putea lua in discutie interzicerea partidului – dar numai ca ultima solutie.

Cum poate fi interzis un partid?

Ultima tentativa de interzicere a unui partid a esuat in 2017, intr-o actiune impotriva Partidului National-Democrat al Germaniei (NPD), nationalist si rasist, care de atunci s-a redenumit „Heimat” („Patria”). Curtea Constitutionala a considerat la momentul respectiv ca partidul era atat de nesemnificativ incat nu reprezenta o amenintare la adresa democratiei si, prin urmare, nu l-a interzis.

Spre deosebire de fostul NPD, AfD s-a bucurat de un val de popularitate. Cu toate acestea, a fost confirmat ca fiind „de extrema dreapta” doar in trei din cele 16 landuri germane.

Curtea Constitutionala Federala a stabilit obstacole mari pentru interzicerea partidelor. Intr-un interviu acordat DW, Christian Pestalozza, un expert in drept constitutional din Berlin, a explicat ca una dintre conditii este ca trebuie sa existe deja o anumita probabilitate ca partidul in cauza sa aiba la un moment dat suficienta greutate pentru a-si atinge obiectivele.

AfD s-ar putea alege cu taierea fondurilor

Cu toate acestea, este mai usor sa excluzi un partid anticonstitutional de la finantarea de stat. In Germania, partidele sunt finantate din cotizatiile membrilor, din donatii si din impozite. Cu cat un partid primeste un numar mai mare de voturi in alegeri, cu atat mai mult este indreptatit sa primeasca din visteria statului. Pentru AfD, suma se ridica in prezent la peste 10 milioane de euro.

Potrivit lui Pestalozza, ar fi mai usor sa fie exclus un partid de la acest tip de finantare, decat sa fie interziz, din cauza obiectivelor sale presupus neconstitutionale. „Faptul ca se angajeaza sa atinga astfel de obiective ar fi suficient, fara a fi nevoie sa demonstreze ca au potentialul de a le pune in aplicare”, a spus el.

Chiar daca programul politic al AfD pare relativ inofensiv, ar putea fi suficient sa se arate ca realitatea este cu totul alta, a spus Pestalozza.

„Dar daca aceste conditii au fost deja indeplinite este o chestiune de speculatie. Este un lucru pe care autoritatile de la Oficiul Federal pentru Protectia Constitutiei, care a monitorizat partidul si unele dintre filialele sale de stat, il cunosc mai bine”, a spus el.

AfD ar putea fi supus supravegherii in landurile Turingia, Saxonia si Saxonia-Anhalt, folosind metode secrete, cum ar fi ascultarea telefoanelor. Pestalozza considera ca excluderea partidului de la finantarea de stat, cel putin in aceste state federale, este posibila.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Real Madrid a castigat, pentru a 15-a oara, Liga Campionilor, dar si peste 20 de milioane de euro doar din finala

Echipa lui Carlo Ancelotti a triumfat in finala Ligii Campionilor, 2-0 cu Borussia Dortmund, obtinand…

12 minute ago

Viktor Orban: „Nu vrem sa ne varsam sangele pentru Ucraina!”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat, sambata, pe Insula Margareta, in discursul adresat participantilor la…

O oră ago

Inundatii grave in sudul Germaniei. Stare de urgenta in Bavaria

Germania se confrunta cu un nou val de inundatii iar autoritatile au avertizat ca landurile…

2 ore ago

Fostul presedinte al R. Moldova, Igor Dodon, pozeaza drept pacifist si „trage sfori” spre Rusia si China

Liderul prorus al celui mai mare partid de opozitie din Republica Moldova, Igor Dodon, a…

12 ore ago