Germania cere „redistribuirea refugiatilor” intre tarile din UE: „Trebuie sa facem in sfarsit progrese in ceea ce priveste impartirea poverii”

externe

Germania sustine ”pe deplin” un nou pact al Uniunii Europene (UE) privind migratia care promoveaza redistribuirea refugiatilor si impartirea poverii financiare, afirma ministrul de externe Heiko Maas, care cere ca acordul UE cu Turcia privind refugiatii sa fie actualizat. De asemenea, el spune ca Berlinul va solicita noi sanctiuni impotriva Belarusului, relateaza EFE si DPA, citate de Agerpres.

Maas s-a exprimat asupra acestor subiecte in declaratii publicate luni de ziarele La Repubblica si Die Welt.

”Ar trebui sa gasim o solutie pentru redistribuirea refugiatilor. Iar tarile care nu doresc sa participe ar trebui sa contribuie in alte moduri la rezolvarea acestei probleme, de exemplu prin furnizarea de resurse financiare pentru protejarea frontierelor externe ale UE. Trebuie sa facem in sfarsit progrese in ceea ce priveste impartirea poverii”, subliniaza Maas.

Potrivit sefului diplomatiei germane, este nevoie de „o solutie cuprinzatoare pentru migranti, inclusiv pentru problema asa-numitei migratii secundare in cadrul UE. Toata lumea trebuie sa-si asume responsabilitatea”. In acelasi timp el sustine actualizarea cooperarii cu Turcia.

”In ciuda tuturor dificultatilor pe care le avem cu guvernul turc, trebuie sa recunoastem ca acesta nu a dus o povara usoara in ceea ce priveste imigratia. Turcia gazduieste aproape patru milioane de refugiati care au fugit din cauza razboiului civil din Siria si din alte parti ale regiunii. Cred ca noi, cei din UE, avem un interes puternic in reinnoirea acordului cu Turcia privind migrantii”, spune el. Desi nu vrea sa vorbeasca despre cifre, mentioneaza ca „fara bani nu poate exista niciun acord”, sugerand ca acesta ar presupune ca UE sa ofere finantare suplimentara pentru Turcia.

Printre altele, acordul privind refugiatii dintre UE si Turcia prevede ca Ankara sa ia masuri drastice impotriva migratiei neautorizate catre UE si ca Grecia sa trimita inapoi in Turcia migrantii care au ajuns ilegal in insulele din Marea Egee. In schimb, UE preia un refugiat sirian din Turcia pentru fiecare sirian trimis inapoi si ofera sprijin financiar tarii pentru a se ocupa de refugiati, scrie DPA.

In ceea ce priveste apelurile pentru o noua misiune UE de salvare a refugiatilor in largul coastelor libiene, Maas nu vede conditiile: „Multe state membre nu ar accepta-o (…) Este clar ca, cu o astfel de misiune, nu am putea intercepta toti migrantii care ajung in Europa. Avem nevoie de o abordare globala, care sa atace la radacina fluxurilor”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: