Deutsche Welle, material despre SARACIA din „bogata Germanie”: „Numarul saracilor este in crestere”

pagina verde

Germania, saracie, prag, excluziune sociala

Tineri someri, mame singure, pensionari saraci: tot mai multor germani nu le mai ajung banii pentru mancare. Multi dintre acestia se bazeaza pe cantinele sociale. Acolo se impart produse provenite de la supermarket, care, altfel, ar fi mers la gunoi.

Dimineata, devreme, in cartierul Holweide din Koln. La cantina sociala din apropierea bisericii catolice este deja coada. Zecile de voluntari colaboratori umplu sacosele oamenilor cu legume, fructe, mezeluri, branza si alte produse alimentare.

Aici se imparte ceea ce marile magazine nu pot sa vanda. In urma cu un an, nevoiasii din Holweide primeau, in fiecare saptamana, cate o sacosa plina cu produse alimentare. Numai ca, acum, cantitatea alimentelor primite a scazut.

„De cativa ani incoace, numarul saracilor din cartier s-a inmultit constant. De-abia putem face fata”, spune Michael Mombartz, cel care supervizeaza bunul mers al mai multor cantine din oras de aproape 20 de ani. „Acum, nevoiasii primesc produse alimentare o data la fiecare 10 zile”, mai spune el, citat de Deutsche Welle.

In 2004, cand a fost creata cantina din Holweide, pe lista lui Mombartz erau doar 10 nume. Astazi sunt 120. Pe lista se gasesc, in principal, mame singure, pensionari si someri de lunga durata.

„De curand, au inceput sa vina si refugiati care locuiesc in cartier si care ar putea sa isi gateasca singuri”, spune Mombartz, putin ironic. „Nu exista, insa, probleme intre refugiati si ceilalti”, completeaza tot el rapid.

„La inceput, oamenilor le este rusine ca trebuie sa vina aici, deseori plang. Cand ma uit, mai ales, la oamenii in varsta, care au muncit o viata intreaga iar acum nu le raman mai mult de 100 de euro lunar pentru hrana zilnica si alte cheltuieli, ma gandesc ca intr-o tara ca Germania nu ar trebui sa se intample asta”, spune Mombartz. Barbatul vorbeste de 100 de euro, care raman dupa ce persoana respectiva isi achita cheltuielile lunare cu intretinerea si plata serviciilor.

O batrana de 75 de ani, pensionara, recunoaste ca, daca nu ar fi existat cantina sociala, ar fi trebuit sa renunte la multe lucruri. Un alt barbat, mult mai tanar, spune ca spera sa nu mai vina prea curand pe aici. Acesta este somer de mult timp, dar spune ca peste cateva saptamani va primi de lucru.

„Se intampla si lucruri din astea. Oamenii vin si, plini de fericire, ne spun: ‘am gasit de lucru'”, incheie barbatul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: