„Germania a devenit foarte VULNERABILA, trebuie sa evite o alianta cu RUSIA. Europa se dezintegreaza institutional” – Expert geopolitica

analize

Specialistul american in geopolitica, George Friedman, spune ca se vede clar presiunea exercitata asupra Germaniei si Europei din exterior. In afara de planul intern, Germania este sub presiune si din exterior, deoarece, fiind o tara cu o economie orientata spre export, ea este dependenta de alte state.

„Personalitatea lui Merkel nu este decisiva, daca vorbim de rolul ei in criza din UE”, a spus Friedman. „Germania este una dintre cele mai mari natiuni exportatoare din lume. Cincizeci la suta din exporturile sale se fac in zona euro. Aici, Germania este pusa in fata unei provocari cheie: trebuie sa isi asume rolul de responsabila pentru soarta Europei sau vrea sa fie dependenta de Europa? Germania, in niciun caz, nu ar fi lasat Grecia sa iasa din zona euro, de exemplu. Acest lucru este valabil si pentru tari ca Italia. Germania este raspunzatoare pentru Europa, fiind cea mai mare tara din eurozona”, spune analistul.

La intrebarea daca nu cumva Europa merge pe un drum infundat, atat din punct de vedere economic, social, dar si politic, Friedman a raspuns ca Europa se afla intr-o stare de dezintegrare institutionala.

El mai spune ca, in Europa, nu exista o criza a refugiatilor. In Europa, in schimb, nu exista un plan functional de luare a deciziilor care sa fie aplicat in problema refugiatilor si sa dicteze calea de urmat.

In eurozona traiesc 338 milioane de oameni, iar in UE, 508 milioane. Conform lui, in Europa au sosit 1.5-2 milioane de refugiati. A fost evidenta lipsa de decizie pe tema subiectului. In mod clar, lucrurile se misca greu si se decid greu in UE. Ceasul de la Bruxelles ticaie mai incet decat ceasul global, spune Friedman intr-un interviu acordat Deutsche Wirtschafts Nachriten.

Totodata, Friedman traseaza si prioritatea numarul unu a SUA: sa fie evitata posibilitatea unei aliante intre Rusia si Germania. Nu numai SUA vrea sa evite o alianta intre Germania si Rusia. Nu exista nicio tara in Europa care ar agreea o astfel de alianta. Polonia si Franta, de pilda, sunt total impotriva unei astfel de uniuni. O alianta intre Germania si Rusia ar induce in Europa sentimente de nesiguranta si frica, a incheiat Friedman.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: