Germania: Doi diplomati iranieni expulzati in semn de protest fata de condamnarea la moarte a unui dizident cu dubla cetatenie

externe

Germania a declarat, miercuri, doi diplomati iranieni persona non grata in semn de protest fata de condamnarea la moarte a unui dizident germano-iranian, potrivit Anadolu.

Ministrul de Externe Annalena Baerbock a criticat condamnarea la moarte hotarata de o instanta iraniana pentru Jamshid Sharmahd si a declarat ca insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Iranului – principalul diplomat al Teheranului in Germania – a fost convocat la minister pentru a condamna decizia.

„I s-a spus ca nu acceptam incalcarea masiva a drepturilor unui cetatean german. Ca urmare, guvernul german a declarat doi membri ai Ambasadei Iranului persona non grata si le-a cerut sa paraseasca Germania imediat”, a spus Baerbock intr-un comunicat.

Baerbock a cerut autoritatilor iraniene sa revoce pedeapsa cu moartea si sa-i acorde lui Sharmahd un proces echitabil si un proces echitabil de apel.

Cancelarul Olaf Scholz a criticat, de asemenea, Teheranul si i-a cerut sa anuleze pedeapsa cu moartea pentru cetateanul germano-iranian.

„Regimul iranian lupta cu propriul sau popor in toate modurile in care poate si nu tine cont de drepturile omului. Condamnarea la moarte a lui Jamshid Sharmahd este inacceptabila. Condamnam acest lucru in cei mai puternici termeni posibil si solicitam regimului iranian sa anuleze verdictul”, a scris Scholz pe Twitter.

Barbatul in varsta de 67 de ani, care are si rezidenta in Statele Unite, a fost arestat in 2020, si condamnat pentru „coruptie pe Pamant”.

Sharmahd este acuzat ca este liderul grupului american Tondar (care inseamna „tunet” in farsi), cunoscut si sub numele de Adunarea Regatului Iranului, care incearca sa restabileasca monarhia rasturnata dupa fuga ultimului sah, cu putin timp inainte de revolutia din 1979, infirmeaza Al Jazeera.

Principala lui acuzatie este ca ar fi pus la cale un atentat cu bomba in 2008 la o moschee din orasul Shiraz, care a ucis 14 persoane si a ranit sute. El a fost, de asemenea, condamnat pentru ca ar fi fost in contact cu oficiali si agenti americani si israelieni. Mizan, agentia oficiala de stiri a sistemului judiciar iranian, a anuntat ca a scris scrisori confidentiale fostului secretar de stat american Mike Pompeo si prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu.

Justitia a spus ca Sharmahd a vrut sa comita 23 de „acte teroriste” si a reusit sa execute cinci.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: