Germania-Franta sau Polonia-Ungaria? Precizari de la Cotroceni privind pozitionarea Romaniei fata de cele doua curente din UE

externe

Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat ca Romania nu se poate asocia grupului de la Visegrad in discutiile privind viitorul UE, pentru ca exista „viziuni diferite”, in special fata de Ungaria si Polonia.

„Pe subiectul asta, raspunsul e foarte simplu: pentru ca avem viziuni diferite, in special in comparatie cu Polonia si Ungaria. Cehia si Slovacia sunt mai apropiate de pozitia noastra. Daca ne uitam la ce contributie are grupul Visegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE, vedem ca este o pozitie relativ echilibrata, dar fata de Polonia si Ungaria avem o viziune diferita. Noi sprijinim adancirea integrarii. Noi credem ca Uniunea trebuie sa avanseze, nu cred ca trebuie transferate inapoi competente la state membre, ci dimpotriva, in continuare, cand va fi posibil, sa fie transferate competente la nivel european. Numai asa poti asigura o consolidare a proiectului european”, a afirmat Orban, duminica, la Digi 24, intrebat de ce Romania nu se alatura tarilor de la Visegrad in privinta viitorului UE, dupa cum au spus unii oameni politici.

El a mentionat ca exista „o coordonare buna” cu cele patru state din grupul de la Visegrad — Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia — pe subiecte de protectia mediului si in alte dosare, insa nu in ceea ce priveste viitorul Uniunii Europene.

„Cum sa te asociezi cu un grup care nu impartaseste aceleasi idei? Daca pe alte subiecte, hai sa spunem, nu e atat de grav, aici vorbim de un lucru fundamental, vorbim despre viitor, cum vedem viitorul UE”, a explicat consilierul prezidential.

Fostul premier Victor Ponta declara saptamana trecuta ca Romania ar trebui sa fie alaturi de statele din Grupul de la Visegrad in cadrul dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene, deoarece acestea se lupta pentru lucruri care sunt si in interesul tarii noastre, in timp ce presedintele Klaus Iohannis este apropiat de Germania la Bruxelles, precizeaza Agerpres.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: